Menu Content/Inhalt
Начало arrow Прием arrow Полезни съвети към кандидат-студента
Полезни съвети към кандидат-студента
Кандидат-студентите са едни от най-обърканите и стресираните хора, особено ако става въпрос за ВУЗ, където се влиза трудно, а информацията за кандидатстудентската кампания е доста семпла. Като човек, минал през кандидатстудентски изпит, реших да драсна няколко препоръки към кандидат-студентите. Естествено, не предявявам претенции, че съм прав, но се надявам тази статия да ви помогне малко.

1. Вярно ли е, че в МУ - София се влиза много трудно?

Отговорът е "Зависи". По принцип МУ-София е ВУЗ, където приемните изпити са два и много обемни. Конкуренцията при различните полове и специалности е различна. Най-желана специалност е Медицината, следвана от Стоматология и Фармация. И при трите специалности при момичетата конкуренцията е много голяма. Да не се лъжем, момичета, за да влезете, трябва да изкарате над 5.50 и на двата изпита (при Медицина дори над 5.60). При момчетата нещата са далеч по-благоприятни (ех, наистина сме привилегировани:)). За един и същ брой места се борят значително по-малко момчета отколкото момичета. Напоследък се забелязва тенденцията момчетата да влизат Фармация (а и по-миналата година стоматология) с минимален бал (28.00 или две четворки), а за медицината 4.80 и 5.00 са достатъчни :).

2. При подготовката ми трябват частни уроци/учители.

И да, и не! Много зависи какво училище сте завършили и при какъв учител сте били по биология и химия. Общо взето завършилите профил биология или химия в ПМГ са доста улесенени, особено ако от рано са почнали да пишат кандидатстудентски теми. Тези, завършили СОУ или ЕГ, са в доста кофти положение, защото в единия случай често не е покрит целия материал (особено по химия), а във втория се учи по чуждоезични учебници.

Според мен самоподготовката по биология е доста по-лесна, защото единственото, което се иска от вас, е да седнете да научите темите, а те са формулирани в повечето случаи еднакво с тематичните единици в учебниците. Може би проблем ще е комбинирането на двата ученика за 10 клас и 2-3 теми по 9, които пък са част от различни уроци. Едно-две посещения при учител (който има опит) за насоки би било добре. Но ако вярвате в себе си, напълно е възможно сами да се подготвите. Споделете с учителя си в училище, че искате да кандидатствате, и го помолете за разяснения.

С химията въпросът е по-"криминален". Тя е по-трудният изпит и частни уроци в повечето случаи са необходими. Химията е стоп-изпит и бъдете сигурни, че ще бъдете с много голямо предимство, ако сте подготвени по химия. Няколко съвета - не подценявайте теоретичния въпрос, но не се впускайте в детайли. При задачите бъдете точни и ясни без да се впускате в обяснения, странични за задачата. При разтягане на локуми може да напишете грешни неща, а и да не ви стигне времето.

3. Вярно ли е, че на изпита по биология се иска всичко дума по дума?

Чак дума по дума - не, но абзац по абзац - да. За да изкарате максимална оценка, трябва да бъдете и максимални в представянето си. Все пак можете да напишете темата по ваш начин с различни думи и подредба от тези в учебника, но трябва да включите всичко, което е там. Допълнителната информация не се санкционира, но ако е грешна се, отнема от оценката. Обърнете изключително внимание на цифровите данни, схемите и фигурите!

4. Страшно ли е в изпитната зала?

Запазете самообладание. Само тогава мисълта може да тече добре.

5. Абе какво ще се занимавам, по-добре да препиша...

Ако мислите, че струвате толкова, преписвайте. Но имайте предвид, че ако ви хванат, голям срам ще берете, разочарованито ще бъде голямо - както вашето, така и на вашите родители, които все пак вярват във вас. Ще си имате голям проблем с университета. Всеки хванат да преписва, му се забранява да кандидатства в МУ-София 5 години! Е кажете, струва ли си?

6. Ако имам други въпроси, къде мога да ги задам?

а) Нашият университет издава справочник, където има написана информация.
б) Питайте ваши познати, минали по този път.
в) Чрез ФОРУМА на сайта. Ще се радваме да ви помогнем и успокоим
 
designed by www.madeyourweb.com