Menu Content/Inhalt
Начало arrow Катедри arrow Ушни, носни и гърлени болести
Ушни, носни и гърлени болести
1. Медицински факултет
ImageКатедрата по УНГ болести е основана през 1919г. За пръв неин ръководител е определен проф. Иван Кипров, който едновременно с това е избран и за Декан на новосъздадения медицински факултет. Поради факта, че обучението по оториноларингология е започвало в ІV медицински курс, проф. Кипров отделя по-голямо внимание на дейността си като Декан. След неговата скоропостижна кончина, за ръководител на Катедрата е избран проф. Стоян Белинов.

За кратко време /1925г-1930г./ Белинов успява да издигне работата в Катедрата до нивото на водещите европейски центрове по УНГ болести в Австрия и Германия. Изключително енергичен и предприемчив, проф.Белинов развива огромна по мащабите си лечебна, преподавателска и научна дейност.

Проф. Янков също е бил Декан на Медицинския факултет в София, а също и първи Ректор на откритите през 1945 г. Медицински и Агрономичен факултети в гр. Пловдив.

Голяма заслуга за по-нататъшното развитие на Катедрата има следващият й ръководител – проф. Владимир Павлов. Освен слухоподобряващите операции, той въвежда всички най-модерни за времето си оперативни интервенции за лечение на онкологичните заболявания на ЛОР-органите. Така, Катедрата се утвърждава като водещ център за страната за извършването на слухоподобряващи и ЛОР – онкологични оперативни намеси. Голям принос в тези направления има следващият ръководител на Катедрата – проф. Георги Георгиев.

Проф. Георги Георгиев, както проф. Павлов и проф. Бойкикиев, притежава особена дарба в хирургичната работа. Универсален хирург – оториноларинголог, проф. Георгиев възвърна слуха и живота на хиляди българи.

През последните няколко години, Катедрата по УНГ болести продължи да се развива в традиционно силните си направления. Нейната структура бе въведена в съответствие с новите реалности, но по същество тя е максимално запазена - такава, каквато бе в най-добрите си години под ръководството на проф. Павлов.
1. Отделение по онкологична оториноларингология
2. Отделение по обща оториноларингология
3. Отделение по детска оториноларингология
4. Отделение по функционална оториноларингология

Секция по Отоневрология
Секция по Аудиология
Секция по Фониатрия
Секция по Брохноезофагология

» За контакти
› Ръководител: Проф. Иван Ценев
› Адрес: 1504 София, бул. "Ген.Данаил Николаев" №26
› Телефон: 9432-572, 9432-139, 9432-554 (07:00 - 16:00)
› Уебсайт: http://www.kungb.medfac-sofia.eu/
 
designed by www.madeyourweb.com