Страници: [1] Разпечатай
Автор Тема: Как се става инвазивен кардиолог ?  (Прочетена 2692 пъти)
NorthMania
Новобранец
*
Публикации: 25


« : 19 февруари 2015, 23:36:25 »

Здравейте малко съм объркан, гледам някой инвазивни кардиолози имат две специализации (Вътрешни болести и Кардиология). За да станеш такъв специалист тези две специалности ли ти трябват ?
Активен
Boyd
Полковник
*****
Публикации: 1634WWW
« Отговор #1: 21 февруари 2015, 10:38:54 »

Специалност кардиология от 4 години, след което тясна специализация в катетеризациите. Сегашните инвазивни имат вътрешни болести, тъй като преди години това е бил начина да вземат подспециалност от вътрешните. Т.е. вътрешни и после кардиология. Сега се учи директно кардиология.
Активен
Velinov
Лейтенант
***
Публикации: 154« Отговор #2: 21 февруари 2015, 13:05:04 »

Инвазивната кардиология не е специалност а ВСД (високо специализирана дейност).
Инвазивен кардиолог се става като работиш в отделение по инвазивна кардиология и се занимаваш с това.
По регламент трябва да си взел специалност по кардиология и след което курс с необходимия брой часове процедури и явяване на изпит за сертифициране. Реално получаваш сертификат за инвазивна кардиология.
В България тези сертификати са кът и не се издават много много.. така, че повечето инвазивни кардиолози бачкат без сертификат (пчеличките). А и последните години не знам да е имало нови сертифицирани инвазивни кардиолози. Реално този сертификат е необходим на клиниките за отваряне на катеризационна лаборатория по закон или стандарт.
Активен
Страници: [1] Разпечатай
Отиди на: