Страници: [1] 2 3 ... 5 Разпечатай
Автор Тема: Остава ли изпита  (Прочетена 20065 пъти)
Benyy
Новобранец
*
Публикации: 38


« : 30 декември 2013, 20:55:45 »

Здравейте, искам да попитам остава ли изпита за специализация или вече е само по бал, че от всякъде чувам различни неща ?
Активен
tanko
Лейтенант
***
Публикации: 173


« Отговор #1: 06 януари 2014, 20:29:34 »

за тази година остава
Активен
Panda
Сержант
**
Публикации: 64WWW
« Отговор #2: 27 януари 2015, 15:02:48 »

А по новата наредба 1 ми се струва, че за випуск 2015 отпада, което не мога да го възприема  Ухилено
Активен

6 курс медицина- МУ Плевен
Boyd
Полковник
*****
Публикации: 1634WWW
« Отговор #3: 28 януари 2015, 00:05:11 »

Отпада изпита за места "Държавна поръчка", които не се знае колко ще са. Другото, очевидно, ще си е по старому. Да не кажа по-зле дори...
Активен
Velinov
Лейтенант
***
Публикации: 154« Отговор #4: 28 януари 2015, 01:53:26 »

ГЛУПОСТИ......
Четете повече вместо да пишете глупости


Наредбата влиза в сила от момента на публикуването и в държавен вестник (демек от днес) с изключение на : Чл. 48. Финансирането на обучението по чл. 40, ал. 1 и/или чл. 41, ал. 1 на класираните кандидати започва от 1 януари на следващата календарна година.
§ 2. Конкурсите за прием на специализанти, които са започнали към датата на влизане в сила на тази наредба, се довършват по досегашния ред.

1. Местата за държавна поръчка се определят от Министъра на здравеопазването и за тях се кандидатства по успех от дипломата ( семестриален успех + успех от държавните изпити)
2. Другия начин за придобиване на специалност е както всяка работа - явяваш се на интервю за работа където искаш или има обявени свободни позиции за лекари ординатори и реда за зачисляване е  както следва : Чл. 11. (1) Обучението за придобиване на специалност, при която се извършват лечебно-диагностична дейност или здравни грижи, наричана за краткост „клинична специалност“, се осъществява въз основа на сключен срочен трудов договор на основание чл. 68, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда на пълно работно време с база за обучение по съответната специалност на длъжност за специализант, посочена в чл. 17, ал. 1. Договорът е със срок до датата на придобиване на права на специалист, но не по-късно от една година от допускането на специализанта до държавен изпит.
Чл. 12. (1) Обучението за придобиване на клинична специалност започва от датата на постъпване на специализанта на работа в базата за обучение въз основа на договор по чл. 11, ал. 1 или чл. 13, ал. 2, а обучението за придобиване на неклинична специалност започва от датата, посочена в заповедта на ректора на висшето училище.

Изводите са няколко: 1. Вече няма схемата аз работя те не ми плащат ма за сметка на това си плащам ( Всеки ще получава заплата и ще трупа трудов стаж)
2.Извън държавната поръчка местата трябва ти да си плащаш семинарите  както следва :

Чл. 40. (1) За теоретичното обучение, предвидено в учебните програми, се заплаща такса, определена от висшето училище или националния център по проблемите на общественото здраве, провеждащи теоретичното обучение, или Военномедицинската академия.
(2) Таксата по ал. 1 за български граждани, граждани на държави – членки на Европейския съюз, на другите държави от Европейското икономическо пространство и на Швейцария не може да надхвърля 50 % от месечната минимална работна заплата за страната за един месец. Таксите за по-кратко от един месец теоретично обучение се изчисляват пропорционално.
(3) Таксата за теоретичното обучение може да бъде заплащана от специализанта, базата за обучение, от Министерството на здравеопазването за местата по чл. 45 или от друг източник, включително със средства от европейски проекти и програми.

3. Ще може да се специализира във всяка болница акредитирана и сключила договор с медицински университет Х
« Последна редакция: 28 януари 2015, 02:01:38 от Velinov » Активен
Velinov
Лейтенант
***
Публикации: 154« Отговор #5: 28 януари 2015, 16:04:13 »

Прее*авката е, че големите болници няма да искат да вземат млади специализанти (особено в желаните специалности) които трябва да обучават и да си делят парите от пътеки и общият бюджет.
Демек за желаните специалности като кардиология, ендокринология, гастроентерология, кожни, очни и тнт.
Ще има бая нулеви години в големите болници.
Ако нямаш връзки, ще трябва да работиш и специализираш в по-малки болници в Стара Загора, Сливен, Ямбол и тн.
Активен
А. Стратев
Полковник
*****
Публикации: 572« Отговор #6: 28 януари 2015, 19:17:37 »

Наредбата има за цел да уравновеси кадрите във всички специалности и да премахне централизацията на квалифициран персонал в София. Ефектът е повече от задоволителен! Не може всички да са "у Софето" и да са кардиолози, ендокринолози, очни, кожни или пластични хирурзи  Зло Сега ще има малко повече анестезиолози, патолози, съдебни лекари, педиатри и прочие  Ухилено Или ще се работи извън София!
Не разбирам защо всички роптаят против наредбата - това е единственото нещо, което е правено в това министерство от 2006та насам! Промяна трябва да има и съм на мнение, че това е едно добро начало!
Няма изпит, няма такси, има трудов договор, записваш по всяко време на годината - какво повече може да искате?
Активен

Лекар-специализант по Анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Александровска"
faidanema
Глобален Модератор
*****
Публикации: 3288« Отговор #7: 28 януари 2015, 20:14:42 »

Наредбата има за цел да уравновеси кадрите във всички специалности и да премахне централизацията на квалифициран персонал в София.
Дали ще е такъв ефектът според теб?
Активен

Attraction is NOT a choice!
А. Стратев
Полковник
*****
Публикации: 572« Отговор #8: 28 януари 2015, 21:11:38 »

Дали ще е такъв ефектът според теб?
Със сигурност ще е по-добре от сега.. заслужава си човек да направи компромис със специалността, ако не му е детската мечта, разбира се (преди всичко сме лекари, а след това ще ставаме специалисти), ако държавата ти плаща всичко, осигурен ти е трудов договор (и ти тече стаж), премахнат е изпитът и всички такси около него (възлизайки на около 150лв).. etc.
Активен

Лекар-специализант по Анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Александровска"
Boyd
Полковник
*****
Публикации: 1634WWW
« Отговор #9: 28 януари 2015, 22:06:42 »

Там е работата, че всичко изброено е свързано с държавна поръчка! Никъде не пише колко места ще има, защото като лепнат по 5 места от всички специалности, кво правим? Специализанти - никви, кандидати - много. Всичко това ще доведе до отлив на кадри, както досега.
Трудов договор, който ще ти осигурява 750 лева, от които ще трябва ПАК да плащаш за теориетично обучение..

Ще видим какво ще стане с местата.. да не се окаже наистина, че отпада платеното обучение, а местата ДП са 5..
Активен
А. Стратев
Полковник
*****
Публикации: 572« Отговор #10: 29 януари 2015, 09:35:43 »

Всичко изброено е за специализация принципно. Държното финансиране е логично за кадри, които се опитват да лансират! Всички останали ще заплащат теоретичните курсове, които са няколко годишно (в зависимост от изискванията за придобиване на всяка специалност и учебната програма издадена от националния консултант по специалността), а не всеки месец по 180лв както беше до сега! Облекчението е огромно!
Места ще има само за държавното финансиране - всичко останало е survival of the fittest - като всички други хора ще обикаляме по болниците и ще си търсим работа! Апропо, самите болници по закон (за да запазят акредетацията си) са длъжни да имат специализанти; ако не ме лъже паметта 8% от квалифицирания персонал трябва да е във специализанти.
Годишно в София има нужда от 2-3-4 неврохирурга/кардиохирурга/пластични/insert random гъзарска специалност here и по 50 анестезиолога/педиатъра/патолога/неонатолога/предклинични специалисти etc. Нормално е за такива кадри да има по-добри условия - по-хубав град, по-хубава болница, безплатно следване..
Активен

Лекар-специализант по Анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Александровска"
Velinov
Лейтенант
***
Публикации: 154« Отговор #11: 29 януари 2015, 13:40:22 »

Наредбата има за цел да уравновеси кадрите във всички специалности и да премахне централизацията на квалифициран персонал в София.
Дали ще е такъв ефектът според теб?

Ефекта ще е емиграционен Широка усмивка
Активен
faidanema
Глобален Модератор
*****
Публикации: 3288« Отговор #12: 30 януари 2015, 00:08:39 »

Наредбата има за цел да уравновеси кадрите във всички специалности и да премахне централизацията на квалифициран персонал в София.
Дали ще е такъв ефектът според теб?

Ефекта ще е емиграционен Широка усмивка
Ами и аз до този извод стигам.
Активен

Attraction is NOT a choice!
elyt
Полковник
*****
Публикации: 546« Отговор #13: 30 януари 2015, 13:10:21 »

Колеги, тоест държавна ще се влиза по успех, а платено просто със св и интервю за работа? Някой има ли идея горе долу средно колко ще излизат като пари курсовете?
Активен
Kagemusha
Лейтенант
***
Публикации: 133« Отговор #14: 30 януари 2015, 13:16:01 »

Наредбата има за цел да уравновеси кадрите във всички специалности и да премахне централизацията на квалифициран персонал в София. Ефектът е повече от задоволителен! Не може всички да са "у Софето" и да са кардиолози, ендокринолози, очни, кожни или пластични хирурзи  Зло

  Уравновесяването в кадрите е едно на ръка, може да се оправи "по-лесно" с тези промени. Обаче децентрализирането на кадрите е друга бира - доста се насочват към Софето защото в България основно там са наляти парите и е наситено със специализирани болници и отделения с добра база, която перспективните специализанти търсят. В останалата част от държавата има отделни добри болници и отделения в не особено добри такива.
  Като искат да разпръснат добри специалисти навсякъде поравно, същото трябва да направят с финансовата инвестиция в базите за лечение. На мен и 4000 лв. заплата да ми плащат като специализант пак няма да искам да съм в посредствено отделение.
Активен

Медицина, IV-ти курс в МУ-Варна
Страници: [1] 2 3 ... 5 Разпечатай
Отиди на: