Страници: [1] Разпечатай
Автор Тема: Липсата на пари остави студентите без практика и апаратура  (Прочетена 4525 пъти)
Bio
Глобален Модератор
*****
Публикации: 2980« : 29 януари 2009, 23:19:35 »

Представям на вашето внимание две статии, публикувани във вестник "Стандарт"

1. Липсата на пари остави студентите без практика и апаратура

Качеството на образованието по медицина у нас пада, а оттам и нивото на лекарите ни, категорични са специалистите. Причините за това са в разделението между болниците и вузовете, неадекватното финансиране и наличието на пробойни в учебните програми. Тези проблеми съществуват от години, но никое правителство не поиска да ги реши.

В момента най-много куца практическото обучение на студентите, а то е изключително важно. Огромна част от обучението на медиците трябва да се провежда в университетските клиники. Нивото на преподаване в тях обаче е под критичния минимум. Основната причина за това е в отделянето им от университетите и превръщането им в търговски дружества, които трябва да гледат печалбата си. В момента всяка университетска болница работи при същите условия, при които и всички останали. Тоест тя печели само за лечение предимно от здравната каса.

За обучение пък вместо пари трупа разходи. Заради това и никой директор на такава болница не е мотивиран да акцентира върху образованието. За да се запознаят студентите с един клиничен случай например, пациентът трябва да остане в болницата двайсетина дни. Това обаче не е изгодно чисто търговски, защото означава повече разходи. Затова медиците гледат да го изпишат по-бързо и да приемат нов случай на лечение. Така обаче бъдещите лекари си остават невежи. Ректорът на университета пък е с вързани ръце и нищо не може да направи, защото болницата е напълно автономна. Така се стига до моменти, в които той или колегите му трябва да се молят, за да се проведе някое практическо занятие. Мотивация липсва и у самите лекари преподаватели. Причината е, че те са на основен трудов договор към болницата и оттам вземат над 1000-2000 лева месечно. В същото време за преподаване получават по 100-200 лева. От друга страна, тази дейност отнема и от времето им за частна практика. Точно затова проблемът е най-голям в клиничните катедри, които пряко участват в лечебния процес.

Липсата на подходящи условия за обучение е друг проблем, казва проф. Марин Маринов, декан на Медицинския факултет в София. В повечето болници научнопреподавателската база е в плачевно състояние. В столицата например университетът е принуден да купува апаратура на болниците, защото си няма свои аудитории и ползва техните. Не е ясно обаче доколко тази техника се използва за обучение, а не за лечение. За да се решат тези проблеми, болниците трябва да минат на подчинение към университетите, смята проф. Ваньо Митев, ректор на МУ София. Досега обаче нито едно правителство и парламент не пожелаха да променят това положение. Причината е в многото университетски болници в София, говорят помежду си медиците. В столицата има 18 университетски клиники. Сред тях са Александровска, ИСУЛ, "Св. Анна", Майчин дом, Ендокринологията, "Св. Иван Рилски", "Св. Наум" и т. н. На никого не му стиска да каже коя ще се влее в друга или ще загуби титлата си, казват лекарите. Това положение обаче е абсурдно разхищение на средства и на кадри, категорични са всички медици. Освен че базата в тях не е на ниво, на места липсват и нужните преподаватели. Някои болници дори имат само определени клиники, които са университетски, въпреки това не губят статута си.

Липсата на адекватно финансиране също е пречка за развитието на образованието по медицина. В момента държавата за издръжката на един студент дава по равно на всеки университет - 900 лв. Обучението обаче е много скъпо. Трябват специални лаборатории, пациенти модели, тренажори за опити, но такива няма. Проблеми има и с образователната програма. Сега системата на обучение е такава, че липсва взаимосвързаност между отделните дисциплини, казва проф. Маринов. Така студентите не успяват да приложат знанията си по химия и микробилогия при разглеждането на един клиничен случай. По този начин те не добиват и цялостна представа за медицината.


2. МУ - София е без сграда

Университетът в София няма дори своя сграда, каза проф. Ваньo Митев, ректор на най-голямото и авторитетно висше заведение по медицина в страната. Това не само излага авторитета на вуза, но и пречи на обучението. В момента ректоратът се намира в няколко стаи под наем на 10-ия етаж в "Центъра по хигиена", който е собственост на здравното министерство. Доскоро университетът беше наемател на 11-ия и 12-ия етаж, но сега ведомството ги сви само на един.

Деканатът по медицина пък се намира в Майчин дом. Оттам дори искат да получават наем за помещенията. Проблем има и със собствеността на отделните катедри. Някои са на болниците, други на университета. Стига се дотам, че никой не иска да плаща сметките за ток или парно. За да реши тези проблеми, проф. Митев иска да построи сграда на университета. Това е доста трудно, защото земята, на която се намират университетските болници и сградите към тях, обикновено е на министерството. Столът обаче е наш, сега проверявам на кого е земята, каза проф. Митев. Ако се окаже, че няма да има претенции към нея, там ще се построи и сграда на университета. За нея ще трябват около 11 млн. лв., засега са осигурени два.

Активен

докторица
Капитан
****
Публикации: 479« Отговор #1: 29 януари 2009, 23:25:04 »

Ми да започнат да позлват по-ефективно,адекватно и на място парите от сем.такси на чужденците и най-вече НЕррегламетирнаите парички,които дават прехвърлените колеги Намигване
Активен

Тая работа не е като оная работа
introducer
Полковник
*****
Публикации: 1556WWW
« Отговор #2: 29 януари 2009, 23:25:50 »

Ако бутнат столЪ ще съм много доволен... и без това кухнята им е отвратителна. Аз винаги съм се чудел как може столова, с площ около 70кв.м,  да се помещава в сграда на два етажа и площ над 1500кв.м сигурно !? А тия пейки отзад са толкова мизерни, хубавото им е, че като грейне слънцето отзад и си чета преди да завлечем задниците си в ПУЦ  :-\
Активен

Да се воюва против законите на природата е глупаво. А да се капитулира пред тях- срамно.
Bio
Глобален Модератор
*****
Публикации: 2980« Отговор #3: 29 януари 2009, 23:36:44 »

Мога да кажа, че може би за пръв път съм съгласен с журналист. Статията описва точно какво е положението в момента. Надявам се ректорът и деканът да направят нещо, защото нещата са твърде сериозни.Никой не е мотивиран да ти преподава, а какво остава за нас студентите. Суперлативи имам за Клиниката по кардиология под ръководството на доц. (проф.) Гудев в ИСУЛ. Там наистина се докоснахме до медицината, там всички до един бяха отзивчиви, всеки ти показваше, работехме с пациенти.
« Последна редакция: 29 януари 2009, 23:43:19 от Bio » Активен

max6045
Полковник
*****
Публикации: 3055« Отговор #4: 29 януари 2009, 23:47:40 »

Жалка е картинката, но системата действа от одавна и се е утвърдила, много трудно ще  е да се промени.Винаги съм смятал, че системата куца, но докато се намерят тези пари и после да се построи сграда ще минат вероятно няколко години,а оттам и няколко випуска. И какво тези випуски ще са от некадърни лекари ли? Сериозно
Такава ни е държавата, нищо не може да се направи. СериозноЩе учим и практикуваме под развалини, ще живеем в лоши общежития и ще плащаме най-високо сем.такси и наеми-тъпо,гадно, но факт.
Забелязал съм едно в НРБългария,че можещите и умни хора са най-прецакани отвсякъде! Сериозно
Активен

F U C K  O F F !!! (rock)
superpi4
Лейтенант
***
Публикации: 114« Отговор #5: 29 януари 2009, 23:51:23 »

абсолютно точно, няма как да обясняваш надълго и нашироко по биохимия и да чертаеш митохондрии след като не си имал и едно практическо упражнение Сериозно   и после да очакват велики открития и научна работа. К'ва научна работа бе, аз  микроскоп не съм виждал по биохимия. Каквото обучение ни предлагат такива резултати трябва да очакват Трае си
« Последна редакция: 30 януари 2009, 16:19:13 от superpi4 » Активен
Spock
Полковник
*****
Публикации: 2810« Отговор #6: 30 януари 2009, 00:02:02 »

 Огромният проблем е, че директорите на университетските болници не са подчинени на Ректора. Така, както е навсякъде по света. Иначе това с административната сграда на мястото на стола може да се реши лесно. Все ще се намерят пари за една хубава малка постройка за ректорат и деканат. 
Активен

Курва, пиян поп и мъжко магаре си личат отдалеч.
георги
Капитан
****
Публикации: 377


« Отговор #7: 30 януари 2009, 14:37:56 »

Та ние това си го знаем от край време.........но не съм съгласен, че е така навсякъде по света, в чужбина, поне имат клиники като хората, а при нас срутени барачки.....(има изключения), сега сме без практика, след години без работа, всичко е риск Тъжно
« Последна редакция: 30 януари 2009, 14:53:58 от георги » Активен

ВИНАГИ УСПЯВАМ!!!
Traqn``
Капитан
****
Публикации: 261« Отговор #8: 30 януари 2009, 15:32:31 »

а пък за стоматологичния да вземат да сменят столовете, че ... действието на аспирацията понякога е двупосочно  Усмихнат (само може да си представите колко е отвратително )
Активен
Bojo
Полковник
*****
Публикации: 1470« Отговор #9: 30 януари 2009, 16:38:18 »

Аз не можах да си го представя Намигване то ако имахме изобщо аспирацияяяя, а пък проблема на слюносмукателят е, че не дърпа.
А голяма част от столовете ги смениха, но останаха за това лято останалите...в най-масово използваните зали :-\ В залите вече има и едни от най-скъпите апекслокатори(наред с евтините), абе зависи и в коя зала си, но нещата отиват на хубаво. Катедрата по детска също радва. Отделението по хирургия за лежащо болни също го стегнаха, много по-приятно е вече да обикаляш.
Недей така наизуст колега Намигване Вярно, че материалите с които работим може да са доста по-хубави и да има хубави инструменти, но нещата вървят напред при нас Усмихнат
Активен

Doctor of Dental Medicine
    
teodora
Капитан
****
Публикации: 479« Отговор #10: 30 януари 2009, 17:11:49 »

В ИСУЛ и клиниката по гастроентерология е много добра. По никакъв начин не се вписва в описанието, а и Пулмологията на Св. София също беше хубава. Е, там зависеше при кой асистент си, за съжаление. Но, като цяло, определено има какво да се желае.
Активен
Страници: [1] Разпечатай
Отиди на: