Има много начини за комуникация, като например публикуването на мнения във форумите, e-mail, ICQ, AIM и YIM. Но собствената система на SMF за лични съобщения, достъпна за регистрираните потребители, е понякога по-подходяща от което и да е от изброените.

 1. Лични Съобщения
  1. Описание
  2. Четене на Вашите Съобщения
 2. Изглед на екрана за лични съобщения
  1. Отговор на съобщение

Лични Съобщения

Описание

Въпреки, че e-mail съобщенията са добър начин да се кореспондира директно с членовете, това има и сериозни недостатъци от гледна точка на нуждите на един форум: трябва да отваряте и следите вашия e-mail, за да получите или изпратите съобщение, получателят също трябва да следи своята поща, вашата поща ще бъде смесена със съобщенията от форума и понякога може да мине доста време (от няколко минути до часове) преди пощата да достигне до получателя.

Като алтернатива на e-mail съобщенията, SMF предоставя по-бърз и по-персонализиран начин. Личните съобщения на форума предоставят моментална доставка на съобщенията в личната кутия на получателя. Съобщенията се изпращат и получават изцяло през SMF, така че нито вие, нито получателят трябва да пускате друга програма или да излизате от форума. Личните съобщения предоставят също така по-голяма защита, тъй като нито e-mailа на подателя, нито на получателя се разкриват при такива съобщения. Личните съобщения показват само наименованията на потребители и на двете страни - по този начин можете да получавате съобщения като не рискувате вашият e-mail адрес да се окаже в някой спам-списък.

Ако получателят в момента не е онлайн, личното съобщение чака във входящата кутия на този член до следващия път, когато той влезе във форумите за да го прочете и/или изтрие. Личните съобщения в SMF са самостоятелни, с голяма степен на защита на самоличността или личните данни на подател или получател.

Четене на Вашите Съобщения

За да прочетете личните си съобщения, трябва да сте влезли във форумите, след което да използвате връзката която гласи (нещо като) 'Имате xх съобщения, x са нови'.

Изглед на екрана за лични съобщения

Екранът с личните съобщения много прилича на индекса на темите във форума. Тук ще обясним изгледа на екрана с входящите съобщения. Екранът с изходящите изглежда аналогично:

+  Име на сайта
|- +  Лични съобщения
| |- +  Получени
Ново лично съобщение

Получени
Изпратени

  Дата  Заглавие От
Дата и час на съобщението Заглавие на съобщението Друг потребител
Страници: [1]
  • Някои форуми показват дървовидна навигация в горната част на екрана.
 • Основният бутон Изтрий всички ще изтрие всички съобщения в кутията (входящата или изходящата). Ако отбележите с checkbox и използвате намиращия се долу бутон Изтрий избраните, то ще бъдат изтрите само тези, които сте отбелязали.
 • Бутонът Изпратени ще ви отведе в кутията с изходящите съобщения, а съответният бутон получени - в кутията за входящи лични съобщения.
 • Бутонът Ново съобщение ще зареди страница за писане на ново съобщения, която изглежда като страницата за писане на ново мнение, но има допълнителни полета 'Дo:' и 'Bcc:' (копие).
 • Бутонът Презареди ще обнови страницата и ще провери за нови съобщения.
 • Линковете Дата, Заглавие и От ви позволяват да сортирате колоните по тези параметри (с линка Дата може да превключвате между режими от старо към ново или от ново към старо лично съобщение, като редът се отбелязва с малка иконка - стрелка).
 • Линкът със заглавието на личното съобщение ви отвежда към неговото съдържание.
 • Номерата на страниците са линкове към другите страници с лични съобщения.

Отговор на съобщение

Има няколко начина да изпратите лично съобщение, но всички те изискват вие да сте логнати:

 • Може да използвате линка 'Здравей, [username], имате x съобщения, x са нови', след това изберете Ново съобщение от страницата с лични съобщения.
 • Може да кликнете върху потребителското име на даден потребител и да последвате линка Изпрати лично съобщение на този потребител от страницата с неговия профил - страницата с обобщената информация.
 • Може директно да напишете лично съобщение на някой, като кликнете на иконката пред Online/Offline статуса под потребителското му име или иконката ЛС в долната част на мненията на този потребител.
 • Може директно да напишете лично съобщение на някой, като кликнете на иконката пред Online/Offline статуса на потребителя в неговия профил - страницата с обобщената информация.
 • Отговорът на лично съобщение е като даване на отговор по тема във форума.