Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Проф. Григор Горчев е лекар на годината
Проф. Григор Горчев е лекар на годината
С приза на Българския лекарски съюз "Лекар на годината" се награждава проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен, съобщи БТА. Проф. Горчев е единственият сертифициран хирург в Югоизточна Европа, който може да оперира пациенти с робота "Да Винчи". Медиците честват професионалния си празник в Деня на покровителя на българския лекар - Свети Иван Рилски.

Според преданието светецът е "извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде". Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой покровител.

На тържествената церемония, посветена на днешния Ден на българския лекар, се връчват и традиционните отличия на признати лекари от столицата и страната.

 С отличието "За защита интересите на съсловието" се награждават проф. д-р Милан Миланов и проф. д-р Тодор Чернев. Със "За принос в развитието на медицинското образование" са отличени ректорите на Софийския и на Варненския медицински университети - проф. д-р Ваньо Митев и проф. д-р Анелия Клисарова.

Отличието "За медицина, наука и най-успешно развиваща се болница" е присъдено на ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия. За "Най-успешно развиваща се областна болница" е обявена Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище. "Най-добре развиваща се общинска болница" е Многопрофилната болница за активно лечение в Тетевен. Отличието "Принос в лечението на онкоболните" се присъжда на Комплексен онкологичен център - Велико Търново.

За първите изготвени Правила за добра практика се награждава Дружеството по образна диагностика, с председател доц. д-р Васил Хаджидеков. Председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание Десислава Атанасова се удостоява с отличието "За защита интересите на лекарското съсловие - политик". Българският лекарски съюз предлага за награждаване с орден "Стара планина" офталмолога акад. Петя Василева.

Източник: dir.bg
 
designed by www.madeyourweb.com