Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Лекарите предпочитат работа в чужбина
Лекарите предпочитат работа в чужбина
България може да остане без млади лекари в следващите няколко години. Според проучване на Медицинския университет в София 84% от завършващите им студенти емигрират в чужбина, защото считат, че там ще се реализират по-добре. Аргументите - по-добрата организация на здравната система в другите държави, по-добрата техническа база и по-високите заплати.

Борис Младенов е един от близо 170-те студенти, които ще завършат Медицинския университет през декември. Той е от малкото, които все още са в дилема - да емигрират или не.

Планира обаче да специализира в най-предпочитаната от завършващите лекари страна - Германия. Аргументът му - в България студентите са стотици, а местата за специализация се броят на пръсти:

Борис Младенов - студент в МУ, 6-и курс:
- Би ме прогонила тази причина, че например специалността, която аз искам, има отпуснати за миналата година 3 места, доколкото си спомням, които са платени от държавата.
- Коя е тя?
- Гинекология.

Така тези, които не са приети държавна поръчка, трябва да работят и сами да си плащат за това, че специализират.

Борис Младенов - студент в МУ, 6-и курс:
- А това да работиш и да плащаш едновременно, съгласете се, не го е имало и по турското робство.

Александър Копчев - студент в МУ, 6-и курс:
- Не знам кой би живял с 300 лв., едновременно да работи 6-8 часа, да живее с 380 лв., да си плаща общежитието евентуално, защото по друг начин няма как да живее, да си плаща храна, транспорт, консумативи, учебници и т.н.

Така налице е другият основен проблем - ниското заплащане. А то, в комбинация с лошата материална база на болниците и хаоса в системата на здравеопазването, е напълно достатъчно да се откажеш от България, считат студентите.

Вашата оценка за системата на здравеопазването в България?

- Александър Копчев - студент в МУ, 6-и курс:
- По шестобалната система бих казал едва 3.

- Ива Кирилова - студент в МУ, 6-и курс:
- Все повече и повече предложения получаваме от чужди болници, които ни дават ясна представа с какво разполагат и какво ни предлагат на нас.

Какви възможности за новите лекари предлагат големите софийски болници трябваше да кажат днес директорите им. Но, за разлика от настойчивостта на чуждестранните си колеги, българските болнични шефове не проявиха интерес и повечето не дойдоха:

Васко Кацаров - изп. директор на 5-а МБАЛ - София:
- Наистина свободните места са малко по-малко, тъй като средната възраст и в болницата, в която аз управлявам, е такава, че тя е доста по-висока. При съответната мотивация, при наличието на свободното место няма никакъв проблем да започнете при мен. Разбира се, не можете да започнете със стартова заплата по-висока от на специалист.
- Която е?
- Е, не, няма да ви кажа точни цифри. Не е висока.

Така, оказва се, че за студентите, за които държавата е платила хиляди, за да ги изучи, изходът от ситуацията се намира на летището. И като топъл хляб чуждите болници гълтат завършващите български лекари.

» Видеорепортаж

Източник: БНТ

 
designed by www.madeyourweb.com