Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow По-висок прием в МУ - София тази година
По-висок прием в МУ - София тази година
В интервю за вестник "Труд" ректорът на Медицински университет - София проф. Ваньо Митев съобщи, че тази година ще се приемат повече студенти в учебното заведение. Според разпоредбите на Министерството на образованието през новата учебна година приемът за студенти в МУ ще бъде увеличен с 20 %. Това означава, че: от 140 местата за медицина стават 168; за фармация от 120 се повишават на 144; а за дентална медицина от 100 вече ще са 120. За едно място се борят шестима кандидати. Най-желаните специалности продължават да са: акушерство и гинекология, хирургия, кожни и очни болести, уши-нос-гърло. Най-отбягваните са педиатрия и патоанатомия.

В Медицинския университет в София се обучават 834 чуждестранни студенти от над 50 страни. А през новата учебна година очакваме и дами от Бразилия, съобщи за "Труд" проф. Ваньо Митев. Във вуза преподават на младежи от Турция (те са най-много -150 души), Гърция, Македония, САЩ, Австралия, Израел, Бангладеш, Република Южна Африка, Китай и др. Професорът обясни, че Медицинският университет може да увеличи броя на чужденците до 2000 души, но единственият проблем са недостатъчните помещения. Ако той бъде разрешен, вузът ще може да си докарва още приходи от поне 10 млн. Защото годишното обучение на български език струва 5000 евро, а на английски - 6000.

Според проф. Митев проблемът с материалната база може да бъде решен, ако т. нар. стол № 8 (на територията на Александровска болница в София) бъде разрушен. Проверки показали, че не може да се ремонтира, затова на мястото му трябва да се вдигне нова функционална сграда с модерни, светли учебни зали и конферентен център. Там да се настанят и ректоратът, и деканатът, които в момента наемат помещения в Националния център по опазване на общественото здраве и в "Майчин дом". Според идеята на ректора в сградата ще има и библиотека, стол-ресторант, дори плувен басейн. И когато чуждите студенти дойдат, няма да се срамуваме в какви зали им преподаваме, категоричен е проф. Митев. Проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София. Той напомни, че доста провинциални вузове притежават завиден сграден фонд в сравнение със софийските си колеги.

В амбициозния план на ръководството на вуза е да придобие собствеността на земята в почивната база на университета в Китен. В продължение на няколко месеца то се снабдило с необходимите документи. "Имаме предварителна уговорка с общината за купуване на 6 декара земя на стойност нейната данъчна оценка. А срещу това ние ще оказваме медицинско обслужване на региона", обясни ректорът. Като се уреди въпросът с терена, щял да се построи луксозен санаториален конгресен център, който да работи през цялата година. В него ще могат да се провеждат международни симпозиуми. И ли пък да почиват чужденци, докато наши специалисти примерно им лекуват зъбите. Или пък са се подложили на други здравни манипулации.

24 април 2009 г.


Източник: в. Труд, цитиран от vobg.net
 
designed by www.madeyourweb.com