Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow И тази година няма да се приемат студенти с оценки от матурите
И тази година няма да се приемат студенти с оценки от матурите
В МУ-София няма да се приемат студенти с оценките от матурите, съобщи ректорът на Медицински университет - София - проф. Ваньо Митев. Тази година ще бъдат приети 140 студенти медицина, 120 - фармация и 100 - дентална медицина, като от университета искат увеличение на местата с допълнителни 20% за всяка специалност. Евентуално при незаемане на местата, би могло да се приемат кандидати с оценки от матурите, съобщи още проф. Митев по време на честването на празника на Софийския медицински университет на 6 април.

Приемът на чуждестранни студенти в Медицински университет - София през 2008 г. се е увеличил близо 2.5 пъти спрямо 2007 г., съобщи ректорът на МУ - проф. Ваньо Митев. Най-голям интерес има от страна на жители на арабския свят и други страни извън ЕС. Според ректора, университетът може да поеме и 2000 души, но броят на залите не недостатъчен.

Ректорът припомни, че има стипендия, за която може да кандидатстват български лекари, работещи в чужбина, като по този начин те може да се върнат в страната и да работят за университета. Стипендиите се отпускат от Министерството на образованието и науката, а стойността им е около 2000 лв. Проф. Митев каза още, че през 2008 г. е била отпусната субсидия за обучение на специализантите в размер на 180 лв. Академичният съвет към МУ - София е решил 40% от тези средства да се дават на преподавателите обучаващи специализантите.

08 април 2009 г.

Източници: в. Телеграф, в. Дума
 
designed by www.madeyourweb.com