Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow 181 млади лекари положиха Хипократовата клетва
181 млади лекари положиха Хипократовата клетва
На официална церемония на 5 декември 181 випускници на Медицинския факултет към МУ - София получиха своите дипломи и в един глас произнесоха Хипократовата клетва. Петима от тях завършват с пълно отличие и получиха награди "Златен Хипократ", връчени от министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев и ректора на Медицински университет – София проф. Ваньо Митев. Носителите на тази награда ще имат възможност да изберат своята специализация, без да се явяват на изпити. За отличен успех 36 други новозавършили от випуск 2008 бяха отличени с поименен почетен знак.

По време на официалното си приветствие към новозавършилите студенти - лекари проф. Митев заяви, че това е годината, в която се навършват 90 години от създаването на Медицинския факултет, и в която висшето учебно заведение е получило отличието "Университет на годината". "Общуването с пациента, поставянето на точна диагноза и назначаването на правилно лечение е цяло изкуство. Смея да твърдя, че Медицинския университет е предал на своите възпитаници най-доброто, което може да се научи в Република България", каза още в приветствието си проф. Митев. В своето тържествено слово пред випуск 2008 здравния министър Евгений Желев се върна назад в годините и си спомни 80-те години на миналия век, когато и той е бил абсолвент и е получил своята диплома. "Бях много щастлив и мислех, че всичко знам и мога, но се оказа, че не е така. Трябваше след това още много да чета и да питам своите учители". Министър Желев се обърна към своите колеги, като им каза, че им предстои да срещнат и преживеят много човешка мъка и страдание. "Професията ни е тежка, но да си лекар – това звучи гордо", допълни той. Здравният министър посъветва младите лекари да се научат да гледат пациента в очите - "няма по-голямо благо и по-голяма радост да прочетеш благодарността в очите на хората, които си излекувал", каза той.

В края на приветствието си министър Желев помоли випускниците да станат прави и да благодарят на своите родители, които са им помагали и винаги са ги подкрепяли. От името на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов връчи лично на петимата пълни отличници почетния знак на съсловната организация, грамота и книга за историята на Лекарския съюз. На церемония по връчването на дипломите официални гости бяха още заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, началникът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев, председателят на парламентарната комисия по образованието Лютви Местан, зам.-председателят на комисията по образование Димитър Камбуров и заместник-председателят на здравната комисия и председател на социалната комисия към Народното събрание Хасан Адемов.

Източник: zdrave.net
 
designed by www.madeyourweb.com