Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow МУ - София - университет на годината
МУ - София - университет на годината
Медицинският университет в София грабна приза за университет на 2008 година. Класацията се прави от представители на бизнеса, просветното министерство и ведомството на държавната администрация и има за цел да определи кои висши училища най-добре си взаимодействат с пазара. Отличието признава и, че студентите на Медицинския университет лесно и бързо се реализират в кариерата си.

Студентите, завършили медицинския университет в София, имат реалната възможност да започнат работа в някои от най-елитните болници в западна Европа и Съединените щати. С това се похвали ректорът на висше училище № 1 за тази година проф. Ваньо Митев. Той не отрече обаче, че желаещи да се приберат в България не липсват. Един от методите за връщане на изтеклите в чужбина мозъци е следният:

Проф. Ваньо Митев - ректор на Медицински университет - София: "Става дума за възможността един изявен български специалист в чужбина да получи проектно финансиране от МОН, за да работи у нас и това финансиране е равностойно на това, което получава в Западна Европа."

Тази година висшето училище е увеличило три пъти повече приемът на чуждестранни студенти. Ако тенденцията се запази, ректорът е изчислил, че след 3 години собствените приходи на университета ще стигнат 10 млн. евро. Дотогава обаче от вуза настояват схемата на финансиране на висшите заведения да бъде променена.

Проф. Ваньо Митев - ректор на Медицински университет - София: "Досега средствата се раздават на калпак и смятаме, че това не е справедливо. И това не води до реформа, а тя ще стане само ако се одеференцират добрите университети от слабите университети."

Тези три силни висши училища са без конкуренция сред всички 51 вуза в страната - в тях се правят близо 80 на сто от научните изследвания. Затова медицинският, техническият и Софийският университет създадоха наскоро Асоциация на изследователските вузове. По думите на проф. Митев те са готови да си сътрудничат с Българска академия на науките.

Източник: БНТ


 
designed by www.madeyourweb.com