Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Медицина в Париж
Медицина в Париж
Медицината е една от най-предпочитаните и престижни специалности във Франция. Напоследък се е увеличил и броят на мераклиите от България да си пробват възможностите по медицинските знания в Париж. За специалността обаче се кандидатства трудно, защото от една страна се изискват отлични познания по говоримия език в страната на шампанското, а от друга страна - знания по желаната специалност. Около 3000 нашенци учат в момента в страната на Наполеон. Те най-често са заминали, след като са завършили езикова гимназия с профил френски или са се преместили от роден университет във Франция.

Обучение
Френското висше обучение е на няколко степени, като желаещите могат да избират между теоретическа подготовка или практическа. Първата възможност е във френските университети. Вторият вариант са висшите училища или Grandes Ecoles. Те са ориентирани към подготовка на кадри като инженери, експерти по управление и търговия, модни дизайнери,.мениджъри и други. Краткият курс на обучение е във вузовете с професионална насоченост и е с продължителност две или три години след- завършване на средното образование. Те дават тапия за специалист. Ако след третата година обучението се продължи още 2, младежите получават диплома за магистър. Докаторантурата е за всички, които искат да се занимават по-нататък с научна дейност, допълниха експерти.

Избор
Младежите, които се двоумят в кой френски университет искат да учат догодина, ще могат да получат повече информация по време на пътуващия салон на образованието. Той ще се проведе в контекста на френското председателство на Европейския съюз през ноември. Организира се от Френския институт в София, със съдействието на агенция Campus France. "Събирайки на едно място френски висши учебни заведения и представители на франкофонските програми в България, тази проява ще предостави възможност за директен контакт със студентите във връзка с учебната университетска година 2009/2010", коментираха организаторите. По време на салона, които ще гастролира в няколко града в страната, младежите ще се запознаят с начините за кандидатстване, с таксите, с възможността да вземат стипендии и други.

Стипендии
Всяка година френското правителство предоставя стипендии на чужденци чрез културните си центрове в различните държави. Най-често те се дават за обучение в три области: инженерни науки, право и управление, език. Специални комисии разглеждат кандидатурите и отсяват само хората с най-добри характеристики. Друга възможност за получаване на стипендии е и голямата комисия в Париж, която също ги раздава. За целта обаче желаещите трябва да изпратят мола и свое досие до университет във Франция, а неговото ръководство да предложи кандидат-студента за стипендия пред парижката комисия. За повече информация: www.cam-pusfrance.org , www.institutfrance.bg.

Отличниците минават по-тънко

Образованието във Франция е сравнително изгодно за българите, обясниха експерти. Мераклиите трябва да заплатят само годишна такса за записване, която варира от 170 евро до 800 евро в държавните университети. От 2000 евро до 15 000 евро могат да варират обаче годишните тарифи в професионалните висши училища със статут на частни. Университетите държат на качествените студенти. Ръководствата им могат да решат, че някой младеж е много кадърен и да му направят отстъпка от таксата за записване или да го приемат, без да плаща, допълниха специалистите. Те поясниха, че във Франция се дават редица привилегии на младите хора, които следват, като например социални помощи за жилище, високи стипендии, платени стажове и други. Задължителните здравни осигуровки, както и парите за храна и жилище, обаче са някои от належащите разходи за един младеж. Счита се, че един студент трябва да разполага с минимум 650 евро на месец, за да живее нормално във Франция.

Източник:  в. Телеграф
 
designed by www.madeyourweb.com