Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Отлагат отпускането на студентски кредити
Отлагат отпускането на студентски кредити
Стартът на студентско кредитиране се отлага за неопределен период от време поради неразбирателство между МОН и банките, с които министерството трябваше да сключи договор за обслужване на кредитите. Банките очакват от държавата нов вариант на договорите, тъй като първоначалните преговори с държавата не са довели до консенсус. Участници в преговорния процес обясняват, че препреговарянията са в началин стадий и едва ли скоро може да се очакват положителни резултати.

Поради световната финансова криза банките са предпазливи и са незаинтересовни да отпускат кредити. Дори и преди приемането на закона, те се отнасяха резервирано към идеята на държавата.

Държавата от своя страна хвърля големи усилия да прокара кредитирането, но банките заявиха, че най-спорен е моментът с държавната гаранция, в случай че студентът спре да изплаща кредита. Този момент трябваше да се уточни в типовите договори, които не са готови. За студентското кредитиране са заделени 17 млн лева, а проучвания сочат, че 10% от студентите редовно обучение са готови да изтеглят заем.
 
designed by www.madeyourweb.com