Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Ректорите на медицинските университети искат 15 млн. лв.
Ректорите на медицинските университети искат 15 млн. лв.
Ректорите на медицински университети в България ще поискат от държавата да им осигури 15 млн. лв. Искането е с цел да бъдат назначени преподавателите на основен трудов договор към университета. Към настоящия момент медиците, обучаващи студенти, получават около 100 лв, тъй като са на частичен договор към медицинските ВУЗ-ове.

Ректорите настояват и за законодателни промени, които да позволят лекарите-преподаватели да могат да работят по втори трудов договор към болници, като и да могат да сключват договор с НЗОК. Ръководителите на медицинските университети искат и специализацията да се признава за трудов стаж и държавата да поеме обучението на специализантите.

Друга точка от срещата на ректорите на медицинските университети в България в Златни пясъци засяга закона за висшето образование. Ректорите на предлагат средните медицински кадри - акушерки и медицински сестри, да бъдат признати за бакалаври - както и обучавалите се по 3-годишна, така и по 4-годишна програма.

Ректорите настояват да се засили влиянието на медицинския университет в ръководството на университетските болници. Те предлагат директорите на болниците да бъдат назначавани от здравния министър, но след предложение на академичния съвет.
 
designed by www.madeyourweb.com