Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Универстетските болници да бъдат на медицинските университети
Универстетските болници да бъдат на медицинските университети
Ректорите на медицинските университети в страната се обединиха около искането университетските болници да бъдат преобразувани от търговски дружества в публична държавна собственост. Това съобщи ректорът на Медицински университет - София, проф. Ваньо Митев.

Ректорите смятат, че ако бъде приета тази реформа, болниците ще получават двойно финансиране - от държавата - за извършваната учебна дейност, и от НЗОК - за извършваната лечебна дейност. В момента университетските болници се финансират само от касата. Подобно предложение бе обсъждано от парламента, но в последствие не бе прието с мотива, че е необходима по-добра концепция за университетските болници.

Както писахме по-рано, ректорите поискаха лекарите в университетските болници да минат на основен трудов договор към медицинския университет, като по този начин заплатите ще се осигуряват от бюджета. Към момента на основен трудов договор са само преподавателите в предклиничните специалности като анатомия, физиология, физика, химия и т.н., факултетите по фармация, дентална медицина и обществено здраве.

Медицинските университети искат още осигуряване на средства за обучение на специализантите. МУ-София например плаща за 375 специализанти около 3.2 млн лева.
 
designed by www.madeyourweb.com