Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Транскрипт от участието на проф. Митев в "Полет над нощта"
Транскрипт от участието на проф. Митев в "Полет над нощта"
Представяме ви транскрипт от участието на ректора на Медицински университет - София - проф. Ваньо Митев, в предаването по БНТ "Полет над нощта". Транскриптът е със съкращния и някои перифразирания, като основният смисъл е запазен. В предаването бяха обсъдени редица горещи въпроси като новите такси, позицията на МУ-София относно откриването на нови факултети, ниското заплащане в университета.

Водеща: Студентите, насочващи се към медицината, винаги или избират правилната специалност или имат нужда от насочване в последствие?

Проф. Митев: Голямата част от студентите се записват да следват медицина, а техните предпочитания се формират по-късно. Много са малко тези, които още от 1 курс имат ясна представа какви искат да станат. Ние също им помагаме да изберат това, което най ще им бъде полезно

Водеща: Допитват ли се до вас?

Проф. Митев: Допитват се, но има и такива, които още от самото влизане са решили: "Аз ще стана хирург", "Аз ще стана гинеколог" и т.н.

Водеща:
А имало ли е случаи, когато сте казвали: "Откажи се, тази професия не е за теб"?

Проф. Митев: Не никога не съм го казвал, но много рядко е имало хора, които са заслужавали да им го кажа това. Голяма част от тези, които влизат, са много добре мотивирани; те са издържали един приемен изпит, който е изключително тежък и нямат проблеми със следването. Следването по медицина е определено най-трудното следване.

Водеща: А има ли такива, които сами се отказват?

Проф. Митев: Много рядко, единични случаи. Системата при нас е по-различна от например Франция, където първоначално се записват голям брой студенти и след 1-2 курс отпадат 80-90% от тях. При нас приемният изпит е много труден; тези, които влизат,са добре подготвени и за по-голямата част от тях не представлява трудност да завършат и то успешно. При нас подборът е предварителен.

Водеща: А за медицината ли е най-голям напливът?

Проф. Митев: Да, мисля, че за медицина е най-голям. Но си има конкуренция, и то не малка, при фармацията и денталната медицина.

.... (обсъждат поста му като завеждащ катедрата по химия и биохимия и избора за ректор)...

Водеща: Какви промени сте замислили?

Проф. Митев: Промените не само са планирани, но те се и изпълняват. Най-важното нещо е, че има огромна разлика м/у авторитета, качеството на преподаване и качеството на кадрите, което е много високо, и заплащането, което е ниско. Ние имаме най-ниско заплащане от всички медицински университети в България. Тази аномалия трябва максимално бързо да се изчисти. Вече започнахме постепенно да повишаваме заплатите в отделните факултети. Това не се прави наведнъж по простата причина, че при нас има една структура, единствена по рода си - паричните ресурси са в ръцете на декана, а не на ректора и ако няма координация между отделните структури нещата не вървят. Сега, слава Богу, се разбираме и с четиримата декани и действаме синхронно и се надявам хората най-скоро да усетят, че обещаните неща ще станат.

...(професор Митев обяснява защо е решил да стане преподавател)...

Зрител 1: 30 години съм асистент в МА, но пенсиониран по болест. Искам да кажете колко публикации и цитирания имате. И искам да кажа, че през последните 30 години в МА никога не е имало наука, а биохимията действително е една от най-важните дисциплини, но много умни деца отидоха да учат в чужбина и затова не трябва да заблуждавате обществото.

Проф. Митев: Имам 67 публикации с импакт фактор. Импакт факторът ми е към 140, а цитиранията ми са 950, от които над 700 на латиница. Не съм съгласен с това, че не се прави наука у нас, тъй като голяма част от тези публикации са направени у нас в България, а именно в катедрата по химия и биохимия. (...)

Зрител 2:  Какво е предназначението и перспективата за завършване на трите големи строежа в Академията? Имате ли представа какво е положението с МФ на СУ "Климент Охридски"?

Проф. Митев: Трите сгради наистина са голям проблем. Двете от тези сгради са още отпреди 1989 г. построени и са нефункционални. В момента те са към МЗ. Аз поставих този въпрос пред проф. Гайдарски, който каза, че за да се завършат тези сгради, са необходими около 100 млн лв и в момента се мисли откъде да се набавят тези средства. Аз се надявам тези проблеми да бъдат решени, защото Александровска болница - с тези три недовършени сгради, изглежда като лунен пейзаж.

За този факултет ... вижте, много се спекулира с него, приписва ми се, че едва ли не съм враг на този факултет. Когато ставаше дума за откриването на факултета, категорично не само аз, но и целият наш университет беше против, защото ние работим с около 20% от капацитета си. Ние можем да приемем още поне 5 пъти толкова студенти. От гледна точка на държавната политика за обучение на студенти-медици, този ход (създаването на МФ към СУ) беше абсолютно безсмислен. Но сега при наличието на този факултет, нашето отношение е такова като към другите факултети - както към колеги.

Те в момента почнаха да обучават студенти 1 курс и знам, че имат трудности. Ние сме готови да им помагаме. Нашето отношение към тях е съвсем колегиално. А що се отнася до откриването на факултети в цялата страна, същото се отнася за факултета по дентална медицина във Варна, факултета по фармация, който също се открива във Варна, този, който се откри в Пловдив, нашето отношение е такова: Държавата няма нужда от тези факултети, тъй като ние можем да поемем цялото това обучение, но при положение, че те вече са създадени, ние не можем да бъдем враждебно настроени към тях.

Аз зададох следният въпрос и сега пак ще го задам. Защо първо не се реши проблемът с нашите факултети, с ужасната база, особено във факултета по Дентална медицина - там апаратурата не е сменяна повече от 20 години. Защо първо този въпрос не се реши и след това да се открива нов факултет във Варна, който съществува също благодарение на нашата помощ, тъй като наши преподаватели отиват и преподават там. Получава се куриозната ситуация: защо се наливат огромни средства за създаване на нов факултет във Варна - около 15 млн лв, докато на нашия факултет му трябват около 4 млн за преоборудване.

Въпрос от чат канала: Защо сте против приема на стоматолози във Варна и мислите ли, че те са малко за България?

Проф. Митев: Никога не съм бил против. Пак искам да кажа - първо трябва да се решат проблемите в най-доброто учебно заведение, каквото сме ние - проблемите са много големи във факултета по дентална медицина. В момента във Варна има един прекрасен като оборудване факултет, но те нямат кадри и той не би могъл да функционира без нашата помощ. Оказва се, че наши доценти и професори отиват да преподават, за да може факултетът да си запълни празнините. Те нямат необходимите кадри за този факултет. Нека се решат проблемите с нашия факултет и тогава да се открива нов факултет. Имаме огромни проблеми не само с този факултет, но и с базата на Медицински и Фармацевтичен факултет.

Въпросът е такъв: Можем ли да задоволим обучението на стоматолози, медици и фармацевти в България. Да, можем да го задоволим само с нашия университет. Тогава каква е логиката да се откриват други факултети. Ние подпомагаме и пловдивския фармацевтичен факултет с кадри. Подпомагаме и МФ на СУ с преподаватели. Първо да се решат нашите проблеми и тогава да се откриват нови факултети.

Водеща: Понеже одеве заговорихме за пари, малко са парите, заплатите на лекарите са ниски; много често слушаме по новините за корумпирани лекари. Не би ли трябвало, когато един лекар се обучава, преди всичко да се учи на човеколюбие?

Проф. Митев: Такива предмети се изучават (етика, история на медицината)... Аз не мога да разбера защо непрекъснато се дават по медиите лекари, които са хванати с 50-100лв и се внушава на хората, че нашето съсловие е най-корумпираното. Искам да ви кажа това, че в МУ-София един професор получава 800 лв. Знаете колко трудно се става професор - това е просто подигравка. Това важи и за хората, които работят наука - заплащането е много ниско.

В Румъния държавата вдигна заплатата на преподавателите двойно - там няма заплата под 1000 евро. Държавата разбра, че ако не финансира науката, хората ще избягат и нацията ще продуцира само нискоквалифицирани работници, които да работят като келнери в чужбина. Ако държавата драстично не повиши заплатите в сферата на медицината и науката, същото ни чака и нас. Положението е много тежко! (...)Трябва да има класация на университетите в България Не може да има 50 университета в България и те да бъдат третирани еднакво - това е безумие. Трябва да се знае кои са елитните университети и те да бъдат преимуществено финансирани от държавата.

Водеща: И съответно кандидат-студентите да се насочват натам.

Проф. Митев:
Те и сега се насочват, защото се знае, че ние сме най-добрият университет, обаче се получава куриозът, че тук един професор получава 800 лв, а в Пловдив - 1800 лв. Това е резултат от добрия мениджмънт на ректора на МУ-Пловдив - доц. Паскалев. Всички средства, които имат от чуждестранните студенти, те ги дават за повишение на заплатите на преподавателите. Междудругото всички останали т.нар "малки" медицински ВУЗ-ове имат по-добро заплащане отколкото ние - в най-реномирания МУ. И това беше в основата на моята предизборна кампания - че тази аномалия трябва да се елиминира

Водеща: Щом сте си го поставили за цел, трябва да го постигнете.

Проф. Митев:
Мисля, че ще го постигнем!

Водеща: Достатъчно ли са практикуващите лекари?

Проф. Митев: Мнението ми е, че бройката за държавната поръчка може да се увеличи за студентите по медицина, защото много, които завършат - една част заминават в чужбина, друга - започват да се занимават с наука, трети стават администратори...Така че трябва да има точна оценка каква част от завършващите остават да работят в здравеопазването, като по моя оценка тази бройка не е достатъчна. Отделно има лошо разпределение на лекарите в България по простата причина, че всеки иска да бъда в голяма болница, в голям град; има цели области, където километри трябва да се изминат, да се намери лекар. Трябва да се измисли икономически лост, чрез който добри специалисти да бъдат стимулирани да работят в провинцията.

Зрител 3:
Как виждате бъдещето и какви са перспективите за най-голямото и многопрофилно заведение за обучение на специалисти по здравни грижи а именно МК "Й. Филаретова, който е към МУ?

Проф. Митев: Бъдещето на Филаретова ... в момента вземаме решение, тъй като там има проблеми, които трябва да се решат... Обучението на сестрите в момента е към факултета по обществено здраве, който може да обучава бакалаври и така съдържанието на този колеж се изпразни. Предстоят да бъдат взети решения и затова не желая да коментирам предварително.

Зрител 4:
Искам да изкажа моето мнение относно позицията на проф. Митев относно откриването на факултети по фармация и дентална медицина във Варна. Не съм съгласна, защото в МУ-София имали най-ниски заплати, имали възможност да поемат всички студенти в България, но техниката им била стара. А защо не са го направили? Защо МУ-Варна е с невероятна техника, с невероятна база, и МУ-Пловдив също, с по-високи заплати...Задавали ли сте си въпроса всички тези деца от североизточна България, които нямат средства да учат в София какво да правят. Затова смятам, че е невероятно, че са открили факултет по дентална медицина във Варна, защото има деца, които имат знания, но нямат възможност да учат в МУ-София. Дай Боже да се открие и факултета по фармация. Смятам, че не трябва да има такова отношение към факултетите, които се откриват в по-малките градове, именно затова - защото не всеки има възможност да учи в София. Вярно, че това е най-старият, най-престижният университет... но имате проблеми, които вие трябва да решите като ректор. Не е академично такова отношение към другите университети

Проф. Митев: Явно, че не съм бил разбран добре. Факултетът по ДМ във Варна е открит със средства от държавата. Аз казах в присъствието на двама министри, че през последните 20 години държавата е забравила за съществуването на нашия университет и те се съгласиха с това нещо. Пак ще повторя - нуждаем се от 4,5млн за преоборудване на факултета по ДМ; в същото време се дават 15 млн за нов факултет. Не е логично при наличието на такъв проблем - апаратура в окаяно състояние в най-добрия факултет по дентална медицина, да не се реши, а в същото време да се създаде нов факултет, който няма кадри.

Зрител 5: Какви ще бъдат учебните такси през новата учебна година? Заплащането на новозавършилите лекари в България е много ниско. Това означава ли, че трябва да насърчаваме децата си да работят извън България?

Проф. Митев: Таксите се съгласуват с всичките останали МУ в България и ще бъдат някъде около 900 лв. А що се отнася какво да правят завършващите медицина и дали трябва да ги насърчаваме да учат в чужбина, този въпрос трябва да бъде зададен на управляващите. Наистина при това мизерно заплащане, държавата подтиква най-кадърните да ходят в чужбина

Зрител 6: Аз съм майка на студент 2 курс във вашия университет. Как при кандидатстването и първата година синът ми и всичките негови колеги плащаха една такса, а допреди месец становището на Ректората беше таксите да бъдат както при приема. Сега разбирам, че таксите ще бъдат увеличени и на студентите в заварено положение (т.е завареното положение няма да важи). Какво е крайното решение на Ректората, бихте ли ми казали?

Проф. Митев: Значи, наистина няма да има заварено положение. Пак искам да кажа, че таксите са съгласувани с всички останали МУ. Това не е наше еднолично решение, това е едно съвместно решение. Знам, че това е неприятно, но има възможност за студентско кредитиране - тази година то стартира. И стана както в чужбина - всеки, който иска да следва, но няма достатъчно средства, може да вземе изгоден кредит, който да бъде изплатен след завършването.

Зрител 7: Има ли задочно обучение по магистратура "Фармация" след завършен "Помощник-фармацевт"?

Проф. Митев: Помощник-фармацевтите не могат да продължат магистратура.

Зрител 7: И защо трябва отново да кандидатстват и да започват от 1 курс, щом така или иначе са минали някакъв курс на обучение?

Проф. Митев: Този проблем е идентичен с въпроса "Може ли една медицинска сестра да стане лекар?". В нашето учебно заведение, в медицинските учебни заведения - това не е възможно. Тук се прави една разлика с другите университети, където след бакалавър може да се стане магистър. При нас не е възможно, тъй като самото обучение за магистърска степен се отличава от това за бакалавърска степен още от самото начало. Разликите са доста съществени!
 
designed by www.madeyourweb.com