Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Втора стипендия за студентите-отличници, ремонт на общежитията и рейтинг на ВУЗ
Втора стипендия за студентите-отличници, ремонт на общежитията и рейтинг на ВУЗ
Втора стипендия за студентите-отличници, ремонт на общежитията и рейтинг на университетите - това са част от промените, които ще настъпят през следващата академична година у нас. Право на втора стипендия за отличен успех ще имат не само младежите в държавните висши училища, но и от частните университети. За целта са предвидени над 39 милиона лева по програма за усвояване на структурните фондове на Европейския съюз, съобщи заместник-министърът на образованието Екатерина Виткова.

Университетите ще трябва да представят в министерството справка за успеха на студентите си. Право на втората стипендия ще имат във всяко висше училище 10% от младежите, класирани по успех. Така за страната допълнителна стипендия ще получават 15 хиляди бъдещи висшисти. Възнаграждението ще е в размер от 90 лева на месец и ще е бонус към сегашната стипендия, която е 60 лева. Още една финансова награда от 200 лева за семестър се предвижда за изявени студенти по природни и инженерни науки - областите, определени за приоритетни в Националната програма за реформи. До края на следващата година ще има система, която ще определя кои университети са най-добри в обучаването на студенти и по кои специалности. Така на практика висшите училища ще се борят за по-добро место в обществения рейтинг.

Даниел Вълчев:
Ние трябва да се стремим към такава скала, която разрешава студентите или техните родители сами да определят критериите, които биха искали да бъдат водещи. Иначе има и твърди скали. Знаете, че една от най-популярните скали започва с два изключително обезкуражаващи да нашите висши училища въпроси. Първият е колко нобелови лауреати са работили във вашето висшо училище, а ввторият от тях е колко от тях продължават да работят във вашето висшо училище. През новата седмица правителството ще разгледа и предложение от просветния министър за ремонт на студентските общежития.

Даниел Вълчев:
Правителството да обясни кои са онези приоритетни обекти сред студентските общежития, които още през настоящата година не търпи отлагане тяхното реконструиране и ремантиране. По всяка вероятност една такава програма ще бъде в размер на около 40-50 милиона лева още през настояващата година.

Източник: бТВ
 
designed by www.madeyourweb.com