Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow 5000 евро за влезли медицина без изпит
5000 евро за влезли медицина без изпит
5000 евро годишно плащат български студенти, приети без изпит медицина в София. 6000 евро внасят влезли без изпит, но стоматология. Това е незаконно, такива суми могат да се събират само от чужденци, оплакаха се потърпевши в "24 часа". "Това са хора, които не са успели да влязат, не са изкарали приемните изпитите при нас. Те отиват в Молдова, Румъния, Украйна, изкарват първата година в тамошни университети и след това искат без изпит да се прехвърлят при нас. Не можем да не им вземем нищичко. Освен това държавата не им плаща издръжка, как по друг начин да ги приемем", обясни ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев.

Консултирали сме се с юристи, предполагам, че това е законно, допълни той. Според закона за висшето образование държавните университети могат да събират такси от българските студенти и гражданите на ЕС, определени от Министерския съвет с постановление. За текущата година за медицина, фармация и стоматология те са 768 лв. годишно. Платено обучение е разрешено само за магистърските програми, но не и за медицинските специалности. 5000 и 6000 евро са сумите, определени за обучение на чуждестранни студенти, т.е. граждани на страни извън ЕС. "Може да сме на ръба на закона. Вземаме ги, за да им вземем парите. Това е истината, това е необходимост за нашето образование. Това се прави масово от медицинските университети и аз одобрявам тази практика - щом не си могъл да влезеш директно, тогава ще си платиш размера на държавната субсидия", каза още проф. Ваньо Митев.

По думите на проф. Митев същата била процедурата и при прием на студенти, прехвърлящи се в София от някой от останалите български медицински университети. Дори когато някой дойде от Пловдив, ще го приемем само ако университетът там се откаже от държавната си субсидия за този младеж и тя се прехвърли при нас, каза още Митев.

Източник: в. "24 часа"

 
designed by www.madeyourweb.com