Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Хората не могат да специализират и естествено търсят такива начини, които са недопустими
Хората не могат да специализират и естествено търсят такива начини, които са недопустими
Д-р Пламен Демиров, главен секретар на Българския лекарски съюз, Пламен Таушанов, Национална асоциация за защита на правата на пациентите, д-р Ангел Москов, началник в отдел “Образование и квалификация в здравеопазването” в Министерството на здравеопазването и доц. Невена Цачева, дипломен ръководител на Лидия Христова

Водещ: Снощи в темата на Нова беше излъчено разследването на Диляна Гайтанджиева за фалшиви книжки за специализация, издавани от Медицинския университет в София. Преди да продължим темата в “Здравей, България”, нека видим един отказ от това разследване.

В Медицинския университет в София служители на отговорни длъжности предлагат фалшиви книжки за специализация. Така спестяват на клиентите си 4 години неуморно учене, явяване на изпити и борба за оценки, които им предлагат придобиване на престижна специалност, закупена само с една фалшива книжка. Проследихме пътя за издаването на такъв документ. От Медицинския университет в София. Със скрита камера заснехме как работи схемата. Представихме се за лекари, които търсят съвет как да придобият специализация за очни болести, ако не се класират на обявения конкурс заради ограничения брой места и многото кандидати.
“На конкурса нищо не можем да направим. Манипулации, шашми - не може. По-рано ако беше, щях да я пратя в друг университет. Много кандидати има за очни болести. Да се манипулира комисия, такива работи - абсурд. Абсурд, няма какво да те лъжа. Нека да видим какво ще стане, пък аз после ще я оправя, сега-не. Имам причини. Аз ще я уредя, уж, че учи на друго място, по-лесно е.”
“В друг университет?”
“А после ще я взема тук. Разговорът остава отворен, кажи й да е спокойна, но тези неща, които ги говорим, много те моля, не ги споделяй.”
“Финансово няма никакъв проблем за това.”
“Лека-полека ще се разберем.”
Водещ: Схемата се оказва елементарна на пръв поглед: мнимата лекарка, от чието име водим разговора с Румяна Стоилкова, шеф на отдел “Следдипломно обучение” в Медицинския университет, на практика няма да бъде зачислявана в университет в друг град. Кандидат-специализантката ще подаде молба, че иска да се прехвърли в София уж от друго учебно заведение. Законът разрешава такова прехвърляне. След това служителите в отдел “Следдипломно обучение” ще си затворят очите, че тя на практика няма документи от другия университет, и ще й издадат книжка, с която ще я зачислят в желаната от нея специалност. Нова ТВ откри един такъв документ, на лекарка, която уж е прехвърлена за специализация от Медицинския университет във Варна и е зачислена от отдел “Следдипломно обучение” на Медицинския университет в София като специализант по трудова медицина. Сигнализирахме ректора на Медицинския университет за книжка, издадена на името на д-р Лидия Христова от Варна.
Ваньо Митев: От заповедта, която намерихме, се вижда, че това е заповед за прехвърляне безвъзмездно на рентгенов апарат /.../ от “Царица Йоана” и т.н. Това няма нищо общо със зачисляване на някакъв човек за специализация. Има явно фалшифициране на диплома и аз искам да разбера дали тази фалшификация произхожда от нашия отдел, или дали това е някаква външна фалшификация. Ако тук има фалшификация в нашия отдел по следдипломно обучение, ще взема най-строги мерки. И най-важното е, най-важното да се види на кого е този печат. Дали тук, не печат, а подпис, става дума за началник отдел “Следдипломно обучение”, има тук подпис, кой е сложил този подпис, верен ли е този подпис, оригинален ли е? Ако е оригинален, ще бъде крайно неприятно за реномето на университета.
Д-р Румяна Стоилкова: Това е моят подпис.
Репортер: Тази заповед не е за зачисляване на специализация, а е заповед за прехвърляне на рентгенов апарат от една болница в друга.
Д-р Румяна Стоилкова: По този въпрос, аз не мога да дам обяснение. Дали не е дублиран номер, това аз не мога да кажа. Когато се получава дублиране на номерата, просто техническа грешка, не мога да кажа. Съжалявам, че се е случило, ако се е случило.”
Репортер: Как е приета за специализант в този център тук в София?
Д-р Румяна Стоилкова: Значи това е лице, което е преместено от друг университет, знам случая, тя е прехвърлена от друга база за обучение в страната и тук си е зачислена и си е изпълнила програмата.
Репортер: Може ли да се направи проверка, номерът на книжката е /../
Д-р Румяна Стоилкова: Ще направя проверка, да. Ще направя проверка, но точно в момента не мога да ви дам, тъй като те са /.../
Репортер: Въпреки обещаната проверка отговор не получихме. Оказа се, че 6 листа от архива на отдела на Румяна Стоилкова липсват. Точно тези, които касаят специализантката Лидия Христова. Документите,, неизвестно как, били изчезнали. Не просто изгубени, а откъснати от Архивната книга. Оказа се, че този интерес към документите на Лидия Христова не е случаен.
Емилия Иванович: Ние просто не само защото много хора се обадиха да ходатайстват за тази Лидия Христова, решихме да й погледнем документите.”
Репортер: Какви хора се обадиха да ходатайстват?
Емилия Иванович: Аз сега, ако ви ги кажа, на най-различни нива от отговорни институции. Толкова грубо фалшифициране има, че чак са поставени печати на колоквиуми с печат на Центъра по обществено здраве по време, по което той не е съществувал дори. Лидия Христова не е била зачислявана въобще за специализация. И аз трябва да ви кажа, че за това лице Лидия Христова само Светият синод не се обади, за да ходатайства това лице да си вземе изпита.
Водеща: Това беше откъсът от “Темата на Нова” на Диляна Гайтанджиева, разследване, от което разбрахте как се получават по определена схема как биха могли да бъдат получени и дипломи, всъщност следдипломни квалификации. Да ви кажа участниците ни в разговора днес ще бъдат д-р Пламен Демиров, който е главен секретар на Българския лекарски съюз, Пламен Таушанов, Национална асоциация за защита на правата на пациентите, по телефона ще включим д-р Ангел Москов, който е началник в отдел “Образование и квалификация в здравеопазването” в Министерството на здравеопазването, а също и доц. Невена Цачева, която е дипломен ръководител на съответната уловена в схемата Лидия Христова. Тя трябваше да присъства тук в студиото ни, имам предвид доц. Невена Цачева, но ни съобщи, че заради задръстванията няма да може да стигне до студиото, така че някъде по пътя ще я включим по телефона. Първо да ви попитам това, което видяхте в момента, как ще го коментирате?
Пламен Демиров: Ами позволете първо да поздравя всички работници в системата на здравеопазването с днешния празник.
Водещ: Не подбрахме може би много добре момента.
Пламен Демиров: И аз така мисля. В края на краищата няма значение.
Водещ: Но в същото време мисля, че един празник не може в крайна сметка да заличи нещо, което се случва в системата на здравеопазването, така че...
Пламен Демиров: Така е
Водещ: ...поздравяваме тези, които работят съвестно, а за останалите ще правим такива “Теми”.
Пламен Демиров: Това, че в системата на здравеопазването има такива явления, това е част от системата в цялата държава. Не трябва да очакваме нещо по-екзотично и по-различно. Мога веднага да кажа, че аз като лекар, като представител на съсловната организация съм категорично против такива практики. Ако това е вярно, това е криминална постъпка и трябва да бъде наказана съгласно законите.
Водещ: Последиците какви са обаче от подобна схема? Как ще ги коментирате? Вие.
Пламен Таушанов: Първо, добър ден на вашите зрители. Последиците са сериозни. Бих казал за пациентите фатални. Защото мога да ви кажа, че това, което вие показвате, е само едната част на медала. Имаме в нашата асоциация информация за международна регистрация, т.е. дипломи, които са придобити в други държави, и министерството е издало правоспособност да бъдат специалисти примерно по анестезиология на хора, които са изкарали шестмесечен курс само един семестър. Тука говорим, че...
Водещ: Колко такива случаи имате?
Пламен Таушанов: Е, имаме един, но...
Водещ: А този случай подаден ли е към Министерството на здравеопазването?
Пламен Таушанов: Не, тепърва ще го подаваме. Но същото лице след това извършва анестезия и болният почива. Т.е. тези случаи не са така безобидни.
Водещ: Защото след малко ще имаме телефонен разговор, можете да поискате подобна проверка.
Пламен Таушанов: Разбира се, разбира се.
Водещ: Въпреки че нашият гост по телефона всъщност не е предупреден за това нещо. Сега го разбирам от вас. Но при всички случаи можете да подадете сигнала.
Пламен Таушанов: Т.е. извън тези националните вече имаме, след като сме в ЕС, и такава опасност, която е още по-голяма, защото тука се спори дали е изкарала осем модула, четири и т.н., а там лицето е карало един и министерството му издава...
Водещ: Но тук има един много обезпокоителен факт, и то е заснетото със скритата камера. Същата тази Румяна Стоилкова...
Пламен Демиров: Видях, за очни болести става дума, това действително е просто нещо, което всеки нормален човек би казал, че е пълно безобразие...
Водещ: Представете си да попаднете на лекар, който по този начин си е взел следдипломната квалификация.
Пламен Демиров: Надявам се, че той веднага ще му лъснат знанията, когато колегите видят какво прави. Но има друго нещо. Ето това е именно проблемът с това, че администрирането на процесите, признаването на квалификации и дипломи се извършва без участието нито на съсловните организации, нито на обществени организации като пациентските. Министерството има един отдел, там става нещо, дипломата от Украйна за шест месеца се признава за специалност. Ние нищо не знаем по въпроса. Следователно тази структура, която би трябвало да отговаря пред българските граждани за качеството на медицинската помощ и на лекарския труд, съсловната организация, извадена от процеса за участие при признаване и при полагане на квалификация по тези (...). Сега вече има едни комисии, в едната аз съм представител на Лекарския съюз за признаване на дипломи на чужденци, които не са от ЕС, тъй като тези, които са от ЕС, от 1 януари автоматично им се признава квалификацията.
Водещ: Сега ще включим доц. Невена Цачева, която е дипломен ръководител на д-р Лидия Христова. Докъде стигнахте в задръстването първо?
Невена Цачева: Добър ден. Честит празник на всички, слушах разговора преди това. Аз съм на Окръжна болница, тъй като видях, че не мога да стигна, за да се включа.
Водещ: Напредвате.
Невена Цачева: Да. Защото много държа.
Водещ: Кажете ни как ще коментирате...
Невена Цачева: Аз ви носих една книга и ще я изпратя на Нова телевизия, това е “Здраве на работната сила в България – трудовомедицински проблеми”, за да благодаря на Нова телевизия, че обръща внимание на всички въпроси, свързани със специализацията и ...
Водещ: Виждам, че предисловие сте си подготвили, встъпление към темата. Но в случая с цялото уважение към вас искаме да ни кажете какво знаете за Лидия Христова, всъщност тя е специализантката, която е получила според, моля?
Невена Цачева: Да, по трудова медицина.
Водещ: По трудова медицина, вие сте дипломен ръководител, факт, който Диляна Гайтанджиева успя да установи, е всъщност начинът, по който е получена тази диплома, специализация. Какво ще ни кажете вие?
Невена Цачева: Няма, разбира се, диплома издадена, тъй като тя се издава след взимане на изпита. Става въпрос за книжката за специализация, която се оформя в учебния отдел на Медицинския университет, след което се зачислява и си привежда в действие обучението на дадения специализант. Аз исках да ви кажа, че имам още 19 специализанти, които биха могли да потвърдят моята добра компетентност по въпросите.
Водещ: Тук говорим обаче за една фалшива книжка. До не е, дори една да е, не е малко имам предвид.
Невена Цачева: Изобщо не е малко и аз наистина държа на това да се видят тези номера, дублирания, които чухме преди малко, снощи още в “Темата на Нова”. И сега също, което казаха колегите там.
Водещ: Вас лично притеснява ли ви това и дали сте установили по време на работата си с Лидия Христова нейното незнание по определените ...
Невена Цачева: Не, значи тя е един от подготвените специализанти, тъй като в продължение на...
Водещ: С фалшива книжка, но подготвена?
Невена Цачева: Вижте какво, за фалшивата книжка аз научих сега или от десет дни, когато се обади участникът в разследването Диляна Гайтанджиева.
Водещ: Журналистът.
Невена Цачева: Да, журналистът. От нея научих и й казах, че това не е възможно една заповед да бъде дублирана със съвсем друга, която касае някаква апаратура. Нали така?
Водещ: Не би трябвало.
Невена Цачева: Абсолютно не е възможно. И аз затова моля, има струва ми се компетентни органи и лица, които трябва да установят, това е друг въпрос.
Водещ: Сега Лидия Христова....
Невена Цачева: Но моята подготовка към пози специализант и към всички останали е по един алгоритъм, който аз следвам от 25 години. А именно разработване на тематични теми по учебна програма...
Водещ: Вижте, няма нужда от такава теория в момента, ние не сме тръгнали да ви съдим в момента. Просто уловена е схема, която за съжаление е много притеснителна, тя определено ни шокира, защото става дума, от една страна, случаят, който беше установен с Лидия Христова, от друга страна, със скрита камера колежката ни Диляна Гайтанджиева е уловила всъщност същата тази Румяна Стоилкова как казва, че може да уреди такива следдипломни квалификации, което поставя логично въпроса, че това не е единичен случай. И тук в случая ние не поставяме под въпрос вашата компетентност, а поставяме под въпрос дали тези следдипломни квалификации и в крайна сметка тези книжки не са повече от една, фалшивите.
Невена Цачева: Да, трябва да се види всичко, да се направи една обстойна проверка, но не в националния център, а в учебния отдел на Медицинския университет, тъй като сега си спомням, че понеже ме попитахте за тази специализантка, значи тогава мисля, че д-р Матеева, без да съм много сигурна, другият лекар в отдела, я изпрати при мен с готовата книжка.
Водещ: Това съпругата на зам.-министъра ли е?
Невена Цачева: Моля?
Водещ: Съпругата на зам.-министъра ли е това?
Невена Цачева: Да, да. На Матей Матеев съпругата, с която сме имали многократни....
Водещ: Зам.-министърът на здравеопазването?
Невена Цачева: Да.
Водещ: Тя ви я изпрати по какъв начин?
Невена Цачева: Сега не съм много сигурна, това беше преди повече от 10 години.
Водещ: Е какво ви каза, защото вие си спомняте все пак.
Невена Цачева: Искам друго да ви кажа. Спомням си, спомням си най-вече това, че в продължение на години аз работих с д-р Матеева, Габриела, Габи Матеева, за това, че трябва да се усъвършенства системата на регистрация и отчетност на специализантите.
Водещ: Чакайте, това преди колко време е било?
Невена Цачева: Ами някъде 2002-а, 2003-а година до 2006-а, тъй като в Наредбата за следдипломното обучение, предходната, не тази действащата в момента, имаше значителни противоречия, които не даваха специално възможност на специализантите по трудова медицина, които в нашия Национален център по хигиена тогава все повече нарастваха, да полагат необходимите стажове....
Водещ: Няколко въпроса, извинявайте, нещо, което много ме вълнува. Значи когато получихте вие, всъщност тя ви изпрати, Габриела Матеева, съпругата на зам.-министъра на здравеопазването, ви изпрати тази специализантка, така ли?
Невена Цачева: Сега специализантката дойде в нашия отдел от учебния отдел...
Водещ: С препоръките на Матеева, така ли казахте?
Невена Цачева: Не, не, не. Не казвам така. Казвам...
Водещ: А какво казахте?
Невена Цачева: Ами моля, изслушайте ме.
Водещ: Опитвам се, но вие само теория се опитвате да вкарате в разговора, аз се опитвам да ви задам конкретни въпроси, защото почва да става много дебела историята.
Невена Цачева: Ами аз съм преди всичко теоретик. Вижте какво, с д-р Матеева аз съм работила непрекъснато за специализантите, в интерес на специализантите, не само по трудова медицина, нашият център, по-рано обучаваше девет специализации – санитарна химия, санитарно инженерство, медицинска и санитарна физика, комунална хигиена, хигиена ...
Водещ: Благодаря ви. Мисля, че наистина трябва да спрем, защото очевидно сте решили да вкарате разговора в друга посока, а конкретиката я изпускаме, затова ще включа д-р Ангел Москов, който е началник отдел “Образование и квалификация в здравеопазването” към Министерство на здравеопазването. Добро утро.
Ангел Москов: Добро утро.
Водещ: Само да ви помоля има включен телевизор около вас, да намалите звука и да слушате само в телефонната слушалка. Д-р Москов, от това, което видяхте, какво можете да ни кажете? Какво ще предприеме Министерство на здравеопазването и какво ще ни кажете като коментар за това, което видяхте в разследването?
Ангел Москов: Това, което беше показано в “Темата на Нова”, и това, което сега чуваме като коментар от участниците, е по една тема, която действително трябва внимателно да бъде обсъдена в цялата медицинска общественост и по-специално и в Министерството на здравеопазването, и във висшите медицински училища. Действително ще се наложи да се направи една проверка на зачисляваните лица, за да се установи дали между тях има такива, за които се поставя въпроса в конкретния случай. Министерството ще изпрати такова писмо до ректорите на висшите училища и след провеждането на настоящия конкурс ще бъде събрана информация за всички зачислени по силата на конкурса лица, които ще бъдат включени в регистър, предвиден по новата наредба за специализации.
Водещ: Чакайте. От това, което казвате, разбирам, че в момента, след излъчената “Тема на Нова”, ще направите една проверка, която да е изцяло на медицинските заведения и начина, по който се правят такива следдипломни квалификации? Или само на Медицинския университет в София?
Ангел Москов: Зачисляванията се правят само от висшите медицински училища, така че проверките трябва да се извършат там. Това, което ще помолим ректорите на висшите медицински училища да направят, е да организират извършването на такава проверка да бъдат открити, ако има такива, подобни случаи и съответно да бъдат взети конкретни мерки.
Водещ: Притеснява ли ви това, което видяхте в разследването?
Ангел Москов: Винаги е притеснително, когато един документ се появява и подлежи на съмнение неговата автентичност.
Водещ: Попадали ли сте на други такива случаи?
Ангел Москов: Точно на такива не сме попадали. При нас са се появявали обикновено дипломи, които не отговарят на истината или не са издадени от съответното висше училище.
Водещ: Гледахте ли разговора до момента, имаше от Пламен Таушанов, от Националната асоциация за защита на правата на пациентите, той разказа за един случай.
Пламен Таушанов: Можем да кажем и името, на което те да извършат проверка.
Водещ: По което да, те смятат да предоставят на Министерството на здравеопазването конкретната информация за извършване на проверка, защото е имало и смъртен случай на пациент. Гледахте ли разговора, за да не ви преразказваме в момента?
Ангел Москов: Да, това го видях и искам да ви уведомя, че в Министерството съществува отдел и са създадени комисии, които разглеждат документите на кандидати за упражняване на професията в България, на медицинските професии в България. Тези комисии преглеждат цялата документация дали отговаря на нашите изисквания, особено на наредбите за държавните изисквания и в случаите, че не отговаря, лицата не получават правото да упражняват...
Водещ: Това е общо казано, благодаря ви. Доколкото разбирам, такава проверка предстои да бъде направена, което все пак е нещо. Финалните думи са от вас.
Пламен Демиров: Аз искам първо да кажа, че д-р Матеева, д-р Стоилкова и д-р са дългогодишни служители в тази област, следдипломно обучение, не бих искал да обвинявам никого, докато не приключат проверките и съответните институции да направят, но причината да се появяват тези уродливи явления е това, че специализацията в България стана много труден процес. И едно нещо, когато има труден достъп, поражда корупционни моменти.
Водещ: Само да кажа нещо, което между другото Диляна Гайтанджиева ни подаде като информация, слушайки разговора в момента, че д-р Матеева не е работила в този отдел за следдипломна квалификация по времето, по което Невена Цачева споменава, че са...
Пламен Демиров: Възможно е, аз познавам д-р Матеева като дългогодишен служител в следдипломното обучение.
Водещ: Финалните думи.
Пламен Демиров: Това ми беше, че специализацията години наред имаше нулеви години, затруднена е специализацията, хората не могат да специализират и естествено, търсят такива начини, които са недопустими, за да се уредят за специализация.
Пламен Таушанов: Това, което бих могъл да кажа, е, че ще дадем специална информация към Министерството на здравеопазването, бихме искали да отговорят и ако представлява интерес, ще огласим резултата, както и да си прегледат и други такива случаи дали случайно не са се промъкнали.
Водещ: Конкретният случай също представлява интерес и за нас, имайте предвид. Благодаря ви за участието.

Източник:
  Нова телевизия
 
designed by www.madeyourweb.com