Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Ръководството на МУ: С подкупи в медицина не се влиза и изпити не се взимат
Ръководството на МУ: С подкупи в медицина не се влиза и изпити не се взимат
Новото ръководство на Медицинския университет (МУ) категорично отрече в понеделник изпити в учебното заведение да се взимат срещу пари в книжката на студента. Новоизбраният ректор проф. Ваньо Митeв отрече да играят пари и при влизането в университета на кандидатстудентските изпити.

Той не отговори категорично дали вижда конфликт на интереси в това, че голяма част от преподавателите в МУ дават частни уроци на кандидат-студенти. Той посочи, че не може да се прави на данъчен и да проверява кой от преподавателите в учебното заведение дава частни уроци. Според него сегашната система за прием е желязна и се е утвърдила през годините като при нея възможностите за корупция са минимални. Проф. Митeв обаче не се нае да гарантира, че преподавател, който дава частни уроци, няма да бъде председател на изпитна комисия. Според него дори да се случи един от проверяващите да оценява работата на младеж, ходил на частни уроци при него и да му постави завишена оценка, то другият проверител може да не се съгласи с нея и тя да отиде на арбитраж.

Новият ректор допълни, че всички изпити са отворени за журналисти, за да се убедят, че корупция в университета няма. Митeв остана учуден от журналистически въпрос за подкупите на входа на МУ и за тарифите, за които кандидат-студенти говорят словоохотливо.

Новият ректор на МУ беше категоричен, че предварителни изпити за кандидатстването в учебното заведение няма да се правят и няма да се признават бележки от матури, защото това би свалило драстично нивото на студентите. Новият ректор ще лобира да се увеличи държавната поръчка за студенти по медицина, тъй като учебното заведение има капацитет да обучава четири пъти повече студенти в тази специалност. Според него държавата ще има полза от това, тъй като в момента голяма част от хората, завършващи медицина, заради ниското заплащане или заминават в чужбина, или си намират работа в частни фирми.

Новото ръководство има амбицията да привлече повече чуждестранни студенти, тъй като от тяхната такса зависи и заплатата на преподавателите. Досега МУ - София обаче е използвал тези пари за купуването на апаратура за университетските болници в страната. За последните 20 години Софийският медицински университет е похарчил 80 млн. лева за апаратура, което по принцип е задължение на държавата. В другите университети използвали таксите от чуждестранните студенти за повишаване на заплатите, поради което в момента един професор в София взема 800 лева, а в Пловдив – 1 800 лева, а един главен асистент в Пловдив 1000 лева, докато софийският му колега - два пъти по-малко.

Източник:  Mediapool
 
designed by www.madeyourweb.com