Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Ниските възнаграждения са основният проблем на Медицинския университет
Ниските възнаграждения са основният проблем на Медицинския университет
С обещание за по-високи заплати за научно-преподавателското съсловие и за подкрепа на младите специалисти професор Ваньо Митев спечели ректорския пост в Медицинския университет. Новият ректор има конкретен план как да увеличи заплатите. С по-високи заплати новото ръководство на Медицинския университет ще се опита да спре и "изтичането на мозъци". Това е единственият начин младите лекари да останат в България.

Според проф. Ваньо Митев, в обучението на кадри имаме безспорен авторитет в Европа, но по заплащане на лекарите и медицинския персонал сме последни в Европейския съюз. Ниските възнаграждения са основният проблем на университета. Как може да се промени ситуацията? Проф. Ваньо Митев - ректор на Медицинския университет: "Това нещо може да стане с усвояване на еврофондовете, за да може средствата, които са – така наречените собствени приходи, да отидат не за закупуването на апаратура, както е досега, а по-скоро за повишение на заплащането на научнопреподавателския състав в университета".

Идеята на проф. Ваньо Митев е 50% от финансирането по различни проекти, които могат да бъдат спечелени през тази година, да отидат за заплащане на трудовия колектив. Проф. Ваньо Митев - ректор на Медицинския университет: "Има сега един така европейски проект за развитието на научна инфраструктура, който дава големи възможности, по който сме започнали да работим. Там наистина шансовете са добри и финансирането е много добро."

Корупцията не е основен проблем в здравеопазването. Според професор Митев и пациенти, и лекари са жертва на лошо менажиране на болниците.

Източник: БНТ
 
designed by www.madeyourweb.com