Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Специализацията на студентите по медицина става платена от МЗ
Специализацията на студентите по медицина става платена от МЗ
От януари 2008 година Министерството на здравеопазването трябва да започне да финансира следдипломните специализации на студентите по медицина в страната. Това стана ясно след среща на ректорите на медицински университети, на която присъстваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов и заместник-министърът на образованието д-р Ваня Добрева. На форума, протекъл в рамките на два дни, бяха обсъдени някои неясноти в приетата през декември 2006 година Наредба № 34 за следдипломно обучение.

Според изявление на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, който присъства на срещата, от бюджета на здравното ведомство са предвидени 20 млн. лева, които да покрият разходите за заплащане на възнагражденията на част от близо 7000 чакащи дипломирали се медици в България през последните три години. Обсъдените на форума поправки в наредбата трябва ще бъдат обсъждани от експерти на Министерството на финансите.

По думите на заместник-министър д-р Емил Райнов се предвижда месечното възнаграждение на един специализант да е в порядъка на 1,5 до 3 минимални заплати. Проблемът с финансирането на следдипломното обучение съществува от три години насам. Чакащите за специализации студенти, завършили варненския медицински университет, са 2000, заяви ректорът на учебното заведение проф. Анелия Клисарова.

Източник: в. Актуално
 
designed by www.madeyourweb.com