Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Намалява броят на педиатрите в България
Намалява броят на педиатрите в България
Броят на педиатрите в България все повече намалява. За това алармираха медици от Университетската педиатрична болница. Главната причина отново е ниското заплащане. Тревожната статистика показва, че все по-малко студенти избират да специализират педиатрия. А голяма част от вече практикуващите специалността заминават за чужбина, или се преориентират в общопрактикуващи.

Проф. Александър Куртев, Национален консултант по детски болести:

"Ние го констатираме двукратно годишно, когато се провеждата изпити за тази специалност. В миналото бяха ограмен брой, сега се явяват от 5 до 7 души на дата. Има така наши възгледи, които сме предложили на ръководството на министерството за промяна в обслужване на децата. До 10 годишна възраст предлагаме да се обслужват от педиатри и общопрактикуващи лекар-педиатри. Така педиатрите ще имат възможност да преглеждат по-голям брой пациенти, което ще повиши доходите им и ще ги стимулира да продължат да се развиват в тази област на медицината."

Окончателно решение все още не е взето. От здравното министерство отговориха, че идеята първо трябва да се обсъди с нужните институции.

Източник: Нова Телевизия
 
designed by www.madeyourweb.com