Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Медицински факултет чества 90-годишен юбилей!
Медицински факултет чества 90-годишен юбилей!
На 9 май 2007 г. се навършват 90 години от основаването на Медицински факултет - София. Законопроектът за създаване на факултета е внесен през 1917 година от министър Пешев. В своето обръщение към народните представители той казва: "Без съмнение, една от важните държавни задачи, които трябва да изпълним, е откриването на Медицински факултет към нашия Университет. Това, на първо място, е за нашата национална гордост и, по-важно, от чувството за достойнство на нашата страна, поела по пътя на едно по-добро бъдеще. Това също е в резултат от необходимостта да положим основите на българската наука и в областта на медицината"

34 500 български и 2554 чуждестранни студенти са преминали през Медицинския факултет на Медицински университет - София от неговото създаване до сега. Това каза пред Агенция “Фокус” деканът на Медицинския факултет към Медицински университет - София проф. Николай Цанков по повод отбелязването на 90-годишнината на факултета. По думите му “Медицинският факултет не влиза в Европа, а се завръща в Европа”, тъй като до 1945 година дипломи, издавани там, са били признавани във всички страни на континента. “Това е един факултет с 90-годишна история, а 90 години за държава като България, са една голяма традиция. Това е празник не само на факултета, но и на цялата българска интелигенция”, каза още проф. Цанков.

Честването на 90-годишнината ще започне в 9 часа в сряда с откриването на паметника на един от основателите на Медицинския факултет проф. Стоян Киркович. "С поведението си проф. Киркович винаги е бил пример за подражание - като учител, като изследовател и като лекар", каза деканът на факултета. Откриването на паметника ще се състои пред сградата на катедрата по пропедевтика на вътрешните болести. Проф. Коркович е бил и ректор на Софийския университет, тъй като по това време факултетът е бил част от ВУЗ-а.

За 9.30 часа ще започне научна сесия. Участие в нея ще вземат едни от най-изтъкнатите български учени, проф. Боян Христофоров - лектор към Медицинския университета в Париж, проф. Бруно Карслер от Франция и деканът на Медицинския факултет в Цюрих - проф. Гюнтер Бург. Други гости на събитията ще бъдат деканите на Медицинските факултети в Букурещ, Белград и Скопие. Очаква се да присъстват още ректорите на медицинските университети в Пловдив, Варна и Стара Загора.

В 16 часа всички присъстващи на честването на 90-годишнината на факултета ще се съберат пред пилоните на НДК, от където с тържествено шествие ще стигнат до храм-паметника “Александър Невски”. Там ще бъде отслужен тържествен молебен. В 18.30 часа пък в операта ще се проведе тържествено събрание.
 
designed by www.madeyourweb.com