Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Парламентът замрази студентските такси
Парламентът замрази студентските такси
  Висшите училища ще правят предложения за таксите до министъра на образованието, като последната дума ще има правителството, както досега. Това реши парламентарната образователна комисия в четвъртък при гласуване на второ четене на Закона за висшето образоавние. Комисията се отказа и от въвеждането на платено обучение в държавните вузове от есента с мотива,че това също ще доведе до рязко увеличаване на студентските такси

Промени в Закона за висшето образование все пак ще има. Новото е, че министърът на образованието предлага на правителството размера на таксите и броя на първокурсниците, но въз основа на предложенията на академичните ръководства. Таксите не могат да надвишават 30% от издръжката на един студент. Засега издръжката варира от 1600 лв. за хуманитарните специалности до 4600 лв. за медицинските науки.

Инициатор на пълното либерализиране на дейността на държавните висши училища бе министър Вълчев, но вчера в комисията дори той не защити проекта си. Ако идеята му бе приета и на второ четене, таксата за медицина например от 350 лв. годишно щеше да стане 4600 лв. Колежите вече ще обучават "професионални бакалаври" за три години и те ще могат да записват магистратура по същото направление, която ще е две години, гласят още промените в проектозакона. Вече завършилите колеж стават автоматично бакалаври постфактум, предвиждат още промените.

Източник: news.dir.bg
 
designed by www.madeyourweb.com