Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Около 3 хил. лекари ще специализират през 2007 г.
Около 3 хил. лекари ще специализират през 2007 г.
От три години студентите по медицина не могат да специализират, защото няма обявен прием, съобщиха бъдещи доктори пред "Нова телевизия". Те се оплакаха, че все още няма информация как ще се процедира през 2007 г. Лекар без специалност трудно може да си намери работа, защото болниците искат квалифицирани кадри, обясниха медиците. Според тях това е принудило студентите да напускат България или да се пренасочват към научна работа, или към фармацевтичните компании.

Зам. здравният министър Валери Цеков обясни, че причината за нулевия прием на специализанти в медицинските университети през последните две години се дължи на подготовката на новата наредба. Досега студентите специализираха от 4 до 7 години, през които работеха, но не получаваха заплати и дори трябваше да си плащат обучението. След влизането в сила на новата наредба част от специализациите ще се поемат от държавния бюджет. Местата ще бъдат съобразени с нуждите на здравната система, каза Цеков. Според него през 2007 г. ще бъдат обявени около 2500-3000 места за специализанти.

Той обясни, че през последните години не са приемали дори платени специализанти, защото нямало смисъл лекари да се обучават по програми, които не са съгласувани с Европейската комисия. Сега български лекари имат право да работят в държави от ЕС само ако са работили по специалността си три от последните пет години. С новата наредба новозавършилите ще имат право да се трудят в чужбина веднага след дипломирането си.

Досега имахме два вида специализации - основни и профилни, и цялото обучение по медицина продължаваше 10-15 години, обясниха от Медицинския университет в София. В същото време европейските лекари учат по-малко. Българските доктори първо завършват медицина за 6 години, след това специализират вътрешни болести още 5 години и за да придобият профилната специалност кардиология например, учат още 2 години. За да станат пластични хирурзи пък, трябва да се обучават допълнително 3 години. В Европа не се изисква специалистите в различните области на медицината да завършат вътрешни болести и това условие ще отпадне и у нас. Освен лекарите по същите правила ще специализират и стоматолозите и фармацевтите. Времето, през което докторите работят и продължават да учат, вече ще се признава за трудов стаж.

Само 700 семейни лекари имат специалност обща медицина, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Около 2.5 хил. учат в момента, а останалите 2 хил. няма да имат възможност да получат специалност, въпреки че по закон всички трябва да завършат обща медицина за период от 10 години след старта на реформата през 2000 г. За да стане това, висшите медицински училища трябва да увеличат приема за тази специалност, настояват общопрактикуващите лекари.

Източник: в. "Дневник"
 
designed by www.madeyourweb.com