Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Медицинските ВУЗ-ове: Няма да има неколкократно увеличение на таксите!
Медицинските ВУЗ-ове: Няма да има неколкократно увеличение на таксите!
  Няма да има неколкократно увеличение на университетските такси за медицина, категорични са ръководствата на големите медицински ВУЗ-ове у нас. Ректорите опровергаха публикации от днешната преса, според които кандидат-студентите ще трябва да плащат поне по 2000 лева за една година в медицински университет.

Припомням ви, според новата стратегия за висшето образование университетите ще имат право сами да завишават таксите – до 30 процента от издръжката на един студент, което за медицинските училища се равнява на поне 1500 лева. За „Календар” повечето ректори обясниха, че вероятно няма да увеличат таксите драстично, въпреки че стратегията за висшето образование позволява това. Причината – суми от 1500 до 2000 лева биха били непосилни за българските кандидат-студенти.

Проф. АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА – ректор на Медицински университет – Варна: „Невъзможно е и всеки университет да слага безкрайно високи такси, от друга страна те трябва да бъдат реални – за да могат студентите и родителите да ги плащат все пак.”

Проф. ВЛАДИМИР ОВЧАРОВ – ректор на Медицински университет – София: “Да се вземат по-големи суми е добре за университета, но като гражданин биха казал, че сумите са големи. Подлежи на обсъждане, но смятам, че над 1000 – 1200 не би трябвало да се говори.”

Според ръководствата на медицинските университети, драстично увеличение на таксите може да се очаква, чак след като заработи ефективно системата за студентско кредитиране. И в този случай обаче таксите няма да надскочат 2000 лева, смятат ректорите. Според тях ориентировъчни цени за обучението по медицински специалности ще се оповестят най-рано след месец.

Източник: Нова телевизия
 
designed by www.madeyourweb.com