Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Карат хирурзи да учат 15 г.
Карат хирурзи да учат 15 г.
  15 години ще учат мераклиите да станат лицево-челюстни хирурзи. Причина за това e нова наредба на здравното ведомство, според която за тази специалност студентите трябва да имат медицинско и стоматологично образование, което общо прави 10 години, както и още 5 години специализация. Това обясни за "Стандарт" шефът на катедрата по лицево-челюстна хирургия в столичния Медицински университет проф. Радомир Угринов.

Новото изискване е заради уеднаквяване на родните стандарти с европейските. У нас има 43 лицево-челюстни хирурзи, но едва 30 от тях са действащи. Лошото е, че според наредбата те вече нямат право да практикуват професията си, тъй като ще се водят само челюстни хирурзи, обясни професорът. Как досега тези лекари са оперирали пострадали при катастрофи, аварии и битови скандали, попита риторично проф. Угринов.

Той бе категоричен, че това е абсолютна недомислица. Не може да правиш операция на счупена челюст, без да минеш през меки тъкани и лицеви кости, възмути се специалистът. Новата наредба прекратява и специализациите на 20 стоматолози, които са си платили обучението за лицево-челюстни хирурзи. На ректорско съвещание решихме да помолим здравното министерство да направи изключение за тези студенти, както и засега действащите хирурзи, обясни още Угринов.

Източник: в. Стандарт
 
designed by www.madeyourweb.com