Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Проф. Овчаров: Държавата трябва да поеме таксите на студентите от страните на ЕС
Проф. Овчаров: Държавата трябва да поеме таксите на студентите от страните на ЕС
  Трябва да се въведат единни европейски стандарти за приема на студенти в университетите по медицина. Това каза пред Агенция “Фокус” проф. Владимир Овчаров, ректор на Медицинския университет - София. Той обясни, че държавата би могла да предвиди даден брой места на всеки медицински университет, от които ще се определят и такива за представителите на страните от Европейския съюз.

Според него трябва да се създаде още и комисия, която да направи подбор сред кандидатстващите. Като акцентира, че разходите по издръжката на тези студенти не може да се поема от университетите, проф. Овчаров обясни, че студентите, приети от страните на Европейския съюз, са 176 на брой. До момента те са плащали 4200 за обучението си. При прекратяване на тези плащания ректорът обясни, че “ще бъдем ощетени с 1 065 000 лв.”.

Той каза още, че медицинската наука у нас страда основно от липса на средства, отделяни за нея. Въпреки това по данни на Американския библиографски институт Медицинският университет - София е на трето място в страната по научна дейност. По мнение на проф. Овчаров съвсем естествено е, че по-атрактивните специалности имат превес над останалите, защото за тях се отпускат повече средства. Но тяхното състояние зависи от хората, които ги ръководят, добави още проф. Овчаров.

Като начин за получаване на повече субсидии на университетите ректорът на МУ-София вижда участието на учебните заведения в повече проекти на Европейския съюз. След 1 януари 2007 година продължителността на обучение у нас е синхронизирана с тази в Европа. “ В Наредба 34 на Министерството на здравеопазването има една много добра постановка, която гласи, че част от местата трябва да бъдат заплащани от държавата”. Което означава, че това вероятно ще бъдат не до там атрактивните специалности, които обаче след години ще бъдат дефицит, заради липсата на специалисти, поясни още той.

Източник: Агенция "Фокус"
 
designed by www.madeyourweb.com