Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Завършващите медици ще получават европейско приложение към дипломите си
Завършващите медици ще получават европейско приложение към дипломите си
Абсолвентите от випуск 2006 на Медицинския университет в София са първите български лекари от 1945 година насам, които завършват с дипломи, признати в Европа. От сега нататък всеки абсолвент ще получава европейско приложение към своята диплома. Това дава шанс на младите български доктори да специализират и да практикуват в ЕС, а на университета – да привлече повече чуждестранни студенти от цял свят.

От години Медицинският университет в София спазва европейските традиции при изпращането на своите възпитаници. Този път обаче, те имат и шанса веднага да се кандидатират за специализация и работа в Евросъюза.

"За първи път нашите студенти получават европейско приложение към дипломите си, което им дава възможност да работят в Обединена Европа веднага след приемането ни в ЕС", сподели проф. Никола Цанков – декан на МФ-МУ.

И все пак много от тях очакват да успеят тук, в България: "Мисля да опитам да специализирам, после и да защитя докторска степен", надява се д-р Симеон Динев.

Но една специализация в България продължава четири години, през които на младите лекари се полага символична стипендия. В Европа заплащането е равностойно на труда на специализанта. В същото време местата за придобиване на специалност и за докторанти у нас са крайно ограничени. Тази година веднага след дипломирането си, възможност за специализация ще получат само тримата пълни отличници.

"Аз избрах неврохирургия, без да съм напълно убеден, че ще успея да се справя, но ще вложа всичко от себе си, за да опитам", сподели Дилян Фердинандов – отличник на випуск 2006.

Въпрос на БНТ:
Как ще задържим младите да работят тук в България, няма ли опасност да останем без лекари?
Проф. Цанков:
Заплащането у нас е много ниско, макар че неминуемо животът ще го корегира. Но дотогава трябва да очакваме, че много лекари ще напуснат страната.

Сега младите доктори не могат да станат дори семейни лекари, защото пациентите отдавна са разпределени между по-възрастните им колеги. Остава им само да чиракуват при тях. А мечтите на младите са големи: "Мечтата ми е да специализирам анестезиология и реанимация", сподели Симеон Динев.Може би след прочувствените речи на подобни церемонии политиците ще подготвят и ремонт на нормативната уредба у нас, за да има повече места за специализанти и докторанти и бюджет за техните заплати. Тогава ще има шанс българските медици с евродипломи да практикуват в България.

Източник:  БНТ
 
designed by www.madeyourweb.com