Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Лекарите ще специализират по-кратко от сегашните 7 години
Лекарите ще специализират по-кратко от сегашните 7 години
Българските лекари вече ще стават специалисти в по-кратки срокове. Това предвижда проектонаредба на Министерството на здравеопазването, която ще бъде обсъдена в сряда от парламентарната здравна комисия. Сега имаме два вида специализации - основни и профилни, и цялото обучение продължава 10-15 години, обясни проф. Владимир Овчаров, ректор на Медицинския университет в София.

В същото време европейските медици учат по-малко и това не ги прави по-лоши лекари, каза проф. Овчаров. Нашите доктори първо завършат медицина за период от 6 години, след това специализират вътрешни болести още 5 години и за да придобият профилната специалност кардиология например, учат допълнително още 2 години. За да станат пластични хирурзи пък, трябва да се обучават допълнително 3 години.

В Европа не се изисква специалистите в различните области на медицината да завършат вътрешни болести и това условие ще отпадне и у нас, обясни проф. Овчаров. Промяната се налага, за да се приравни българското законодателство с европейското. Предстои да се уточни по колко години ще специализират лекарите след дипломирането си, поясни ректорът на университета. Ще има промени и в програмите за обучение.

Лекарите ординатори (без специалност) вече ще получават пари от държавата, докато учат и работят в университетските клиники, съобщи още проф. Овчаров. Това обаче ще важи само за тези, които са по държавна поръчка. Размерът на заплатите все още не е уточнен. Преди седмица от столичната колегия на Българския лекарски съюз предупредиха, че липсата на заплащане на лекарския труд по време на специализацията ще принуди медиците да учат в чужбина от следващата година. Те поискаха наредбата на министерството за следдипломното обучение да бъде променена. Сега само 15 специализанти получават заплата, докато продължава обучението им, а останалите си плащат. Според шефа на столичната колегия д-р Методи Маджаров в нито една европейска държава специализиращите медици не работят безплатно.

До края на годината наредбата на здравното министерство трябва да бъде приета.

Джипитата искат повече места в университетите
Само 700 джипита имат специалност обща медицина, съобщи д-р Делфина Нуниес, зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Около 2.5 хил. учат в момента, а останалите 2 хил. няма да имат възможност да специализират, защото медицинските университети обявиха няколко нулеви години, а сега приемът е ограничен, подчерта д-р Нуниес. По закон всички лични доктори трябва да завършат обща медицина за период от 10 години след старта на реформата през 2000 г. За да стане това обаче, висшите медицински училища трябва да увеличат приема за тази специалност, каза д-р Нуниес. Според нея тези, които след 2010 г. нямат такава специалност, ще получават по-малко пари от здравната каса или направо ще отпаднат от системата. Специализацията се затруднява и от изискването обучението да се извършва само в пет клинични бази в цялата страна, което откъсва медиците от работата им и ги лишава от средства, оплакаха се от сдружението.
 
designed by www.madeyourweb.com