Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow Повече пари за университетските болници
Повече пари за университетските болници
   Допълнителни средства за финансиране на университетските болници да бъдат предвидени в бюджета за следващата година, иска Министерството на здравеопазването (МЗ). Това каза в четвъртък заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев по време на 42-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз.
  Оглавявана от Матеев комисия е проучила как стои въпросът с финансирането на тези болници в Европа. Възможно е част от допълните средства да се отделят и по програмите за финансиране на научните изследвания или проектите за развитие на висшето образование, както е в чужбина, обясни зам.-министърът. Допълнителни средства са нужни, заради специфичната дейност, която тези лечебни заведения извършват. Там преподаването е свързано с лечението на пациенти, каза още зам.-министърът.
   Матеев подчерта, че не става въпрос за прехвърляне на пари от бюджета на образователното ведомство към този на здравното. Тези болници обслужват много голяма част от пациентите, имат сериозни дългове и това налага допълнителното им финансиране. Той обаче не уточни какъв е размерът на сумата, която трябва да бъде отпусната.
   Неотдавна здравният министър проф. Радослав Гайдарски също предложи да се направят промени в статута на университетските болници. Според него те трябва да бъдат категоризирани по примера на правителствената, военната и транспортната болници, които за разлика от всички останали, освен финансиране от здравната каса, получават и държавна субсидия.
  Гайдарски настоява още медицинските университети да преминат към оглавяваното от него ведомство. В момента те са към министерството на образованието, а лечебната дейност се ръководи от МЗ.

Източник:  Mediapool
 
designed by www.madeyourweb.com