Menu Content/Inhalt
Начало arrow Новини arrow МОН дава 6,5 млн. лв. за научни изследвания
МОН дава 6,5 млн. лв. за научни изследвания
  Министерството на образованието и науката предоставя 6,5 милиона лева на медицинските университети за научни изследвания, съобщи днес образователният министър Даниел Вълчев на редовната среща на ректорите на висшите медицински училища, която се състоя край Варна. На нея присъства и министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски.
  Академичните съвети на висшите училища в страната вече ще определят сами таксите за студентите, съобщи образователният министър. По думите му приемът на студенти през следващата година ще бъде увеличен с 10 процента.
   МОН предлага да бъде въведена тристепенна диференциация при плащането на таксите. Младежите с най-висок успех ще бъдат освободени от тях. Които се представят на средно ниво, ще продължат по настоящата система да доплащат образованието си. Студентите с най-слаб успех ще плащат всички разходи за образованието си.
   Новите правила ще позволят през първата година в системата на университетите да влязат между 40 и 50 милиона лева; през следващата година сумата ще се удвои, а след четири години бюджетът на вузовете ще стане двойно по-голям от настоящия, обясни Вълчев. По думите му правилата за таксите на студентите могат да влязат в сила през учебната 2007-2008 година.

Източник:  Днес.бг
 
designed by www.madeyourweb.com